Assessment of fly by wire flight control system safety analysis methods
Elektronik uçuş kontrol sistemin emniyet analizleri değerlendirmesi
  1. Tez No: 849107
  2. Yazar: AYÇİN GÜRDAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF NACİ ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Kontrollü, Uçuş Kontrol Sistemi, Emniyet Analiz Metodları, Tehlike Analizi, Fly by Wire, Flight Control System, Safety Analysis Methods, Hazard Analysis, Cascading Effect Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aviyonik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aviyonik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Sistem emniyeti analizleri, uluslararası standartlarda ve yönetmeliklerde tanımlanan yirmiden fazla yöntemi içerir. Hava aracı emniyet analizi, uçak sistemlerinin sistem fonksiyonları, akış blok diyagramları, sistem mimarileri ve algoritma akışlarına dayanır. Her bir hata için, fonksiyonel tehlike senaryoları analiz edilir ve şiddetine göre sınıflandırılır. Şiddet, hatanın uçağa ve mürettebata etkilerinin sonuçlarıyla doğrudan ilişkilidir. Ayrıca, ikincil ve üçüncül paydaş üzerine etkileri de dikkate alınır ve incelenir. Emniyet analizi, kritik sistematik ve rastgele (random) hataların sıklığına odaklanır. Sistematik hatalar olarak adlandırılan kök tasarım hataları, ürün yaşam döngüsü boyunca kalite güvence süreçleri aracılığıyla en aza indirilerek veya yedeklilik prensipleri kullanılarak yönetilir. Elektronik Kontrollü (Fly by Wire) Uçuş Kontrol Sistemi, emniyetli uçuşu sağlayan en kritik sistemdir, bu nedenle emniyet analizi yöntemleri, ilgili önlemler ile bu sistemin tasarımını iterasyonlar ile iyileştirir. Emniyet mühendislerinin rastgele hatalarla ilgili çabası, kritik hata durumunun olasılığını hesaplamak ve bu durumun kabul edilebilir düzeyde düşük olup olmadığını belirlemektir. Hata ağacı analizi ile hata durumlarının kombinasyonlarının olasılığını hesaplamak da bu sürecin bir parçasıdır. Bu tezde PTC Windchill [3] mühendislik aracı, Elektronik Kontrollü Uçuş Kontrol Sistemi'nde bu tür olasılıkları hesaplamak için kullanılmıştır. Bu kapsamda, işbu tez şu konuları kapsamaktadır; •Kritik sistemlerin emniyet analizi için genel bir temel / arkaplan, •Belirlenmiş hatalar için uyarlanmış sistem düzeyi tehlike analizi yönteminin sivil ve askeri hava aracı güvenlik yönetmeliklerinin birleşik kullanımıyla birlikte uygulanması, •Belirlenmiş hatalar için Kademeli (Cascading) Etki Analizi yönteminin uygulanması, •Tehlike kapsamı ve diğer yönler açısından yöntemlerin karşılaştırılması, •Verimli yöntem önerisi.
Özet (Çeviri)
Safety analyses comprise of more than twenty methods defined in books, papers, international standards and regulations. Airvehicle safety analysis depends on system functions, flow block diagrams, system architectures and algorithm logics of the subsystems of the aircraft. Functional hazard scenarios per each failure is analyzed and classified in terms of its severity. Severity relates to the end effect of the failure condition on aircraft and the crew. In addition, second- and third-party end effects are considered. Safety analysis targets the frequency of critical systematic and random failures. Inherent design failures, termed systematic failures, are managed by minimizing them through quality assurance processes or employing independent and dissimiliar redundancy principles. FBW FCS is the most critical system which ensures safe flight hence the safety analysis methods should iterate its design to improve with relevant mitigations. Safety engineers' concern for random failures is to calculate the occurence probability of the critical failure condition and to ensure if the critical failure conditions occurence probability is sufficiently low to be acceptable. Calculating the probability of combinations of failure conditions achieved by the fault tree analysis. In this thesis PTC Windchill [3] engineering tool is used to calculate such probabilities in FBW FCS.Within this scope, this thesis provides; • A generic background for safety analysis of critical systems, • An application of a system level hazard analysis for the designated failures, • An application of a Cascading Effects Analysis method for the designated failures, • A comparison of the methods interms of hazard coverage and other aspects • A suggestion of an effective method