Çorap boyama fabrikası atıksuyunun fenton ve elektro-fenton prosesleri ile arıtılabilirliği
Treatment of sock dyeing factory wastewater by fenton and electro-fenton processes
  1. Tez No: 849113
  2. Yazar: İBRAHİM YOKSULABAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE ÜMMÜ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil atıksuları, fenton, elektro-fenton, kimyasal oksijen ihtiyacı, renk, Tekstile wastewater, phenton, electrophenton, chemical oxygen demand, colour
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünyada ve Türkiye'de tekstil endüstrisi sürekli gelişmekte ve her geçen gün üretim kapasitesi artan bir sektördür. Üretim sonrası açığa çıkan atıksular prosese ve üretimde kullanılan kimyasal ve boyaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tekstil endüstrilerinin genel olarak atıksu karakterize özellikleri renkli, yüksek organik içeriğe sahip ve biyolojik bozunmaya dirençlidir. Bu tez çalışmasında tekstil fabrikasından alınan çorap boyama atıksuyunun fenton ve elektro-fenton prosesleri ile arıtılabilirliği araştırılmıştır. Tekstil endüstrisi atıksuyunun arıtılabilirliği Renk ve KOI giderim verimleri incelenerek değerlendirme yapılmıştır. Fenton prosesinde zaman, Fe+2 konsantrasyonu ve H2O2 konsantrasyonu parametre etkileri çalışırken, elektro-fenton prosesinde zaman, voltaj, H2O2 konsantrasyonu ve elektrotlar arası mesafe parametre etkileri incelenmiştir. Fenton prosesi ile yapılan çalışma sonucu optimum koşullarda %96 KOI giderimi gerçekleşirken Renk giderimi %75 oranındadır. Elektro-fenton prosesinde ise %97-99 oranında KOI giderimi elde edilmesinin yanında %85 oranında renk giderimi tespit edilmiştir. Fenton prosesi ile yüksek KOI giderimi elde edilse de renk giderimi düşüktür. Elektro-fenton prosesi ile daha yüksek renk ve KOI giderimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The textile industry is continuously advancing both globally and in Turkey, with its production capacity increasing steadily over time. The wastewater generated post-production varies based on the processes and chemicals used in production, with typical characteristics of textile industry wastewater being colored, high in organic content, and resistant to biological degradation. In this thesis, the treatability of wastewater from sock dyeing processes obtained from a textile factory was investigated through Fenton and electro-Fenton processes. The treatability of textile industry wastewater is evaluated by examining color and COD removal efficiencies. In the Fenton process, the effects of parameters such as time, Fe+2 concentration, and H2O2 concentration are studied, while in the electro-Fenton process, the effects of parameters such as time, voltage, H2O2 concentration, and the distance between electrodes are examined. The study using the Fenton process resulted in a 96% COD removal under optimum conditions, with a color removal efficiency of 75%. In the electro-Fenton process, a COD removal efficiency of 97-99% was achieved, accompanied by a color removal efficiency of 85%. While the Fenton process demonstrated high COD removal, color removal was relatively low, whereas the electro-Fenton process achieved higher efficiencies in both color and COD removal.