Ajal û nebat di dîwana Melayê Cizîrî de
Melayê Cızîrî divanında bitki ve hayvanlar / Plants and animals in the Divan of Melayê Cizîrî
  1. Tez No: 849239
  2. Yazar: NİHAT OĞURTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Kürt Edebiyatı, Melayê Cizîrî, tabiat, hayvan, bitki, Classical Kurdish Literature, Melayê Cizîrî, nature, animal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Geçmişten günümüze doğa ve doğanın tüm unsurları hayatımızda önemli bir yere sahip olmuştur. Doğa ve doğa unsurları insan yaşamında özel bir yere sahip olduğu kadar edebiyat ve şiirde de önemli bir yer tutar. Bu nedenle klasik Kürt edebiyatında doğaya ait pek çok unsur yazar ve şairlerin ilgisini çekmiştir. Bu şairlerden biri de doğadan etkilenen ve birçok şiirinde doğa unsurlarını kullanan Melayê Cizîrî'dir. Bu çalışmanın amacı da Melayê Cizîrî'nin şiirlerinde yer alan tabiat unsurlarından hayvan ve bitkileri tespit edip incelemektir. Bu amaçla Melayê Cıziri'nin şiirlerini inceleyerek şiirlerinde kullandığı doğa unsurlarından hayvan ve bitkileri tespit edip analiz ettik. Çalışmamız giriş ve metodolojinin yanı sıra üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Melayê Ciziri'nin hayatı, kişiliği ve şairliği hakkında bilgiler verilmiş, ayrıca klasik Kürt edebiyatı çerçevesinde divanının önemi değerlendirilerek divan hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde divan da yer alan bitkiler, taşıdıkları anlamlarla ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde şairin şiirlerinde yer verdiği hayvanlar tasnif edilerek tahlil edilmiştir. Şairin hayvanlara olan ilgisinin şiirlerine yansıması da değerlendirilmiştir. Şair tabiat unsurlarını bazen gerçek anlamlarla bazen de mecazi anlamlarla kullanmıştır. Doğanın özellikleri memdûh, aşık veya sevgiliye aktarılmış ve okuyucuya aksettirilmiştir. Tabiat unsurları teşbih, telmih, mübalağa ve kinaye gibi edebî sanatlar sayesinde yeni anlamsal anlamlar kazanmıştır. Çalışmamızın neticesinde doğa ve doğa unsurlarından hayvan ve bitkilerin Melayê Cizîrî'nin şiirlerinde çokça kullanıldığı meydana çıkmıştır. Ayrıca çalışmanın neticesinde birçok olumlu ve olmusuz duyguyu ifade etmek için doğa unsurlarından yararlanıldığı da ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Nature and all the components of it have on important place in our lives. They also have vital importance in Literature and poetry for this reason, lots of elements of nature draw attention of writers and poets in Kurdish Literature. One of these poets is Melayê Cizîrî, who was inspired of nature and used the elements of nature. The purpose of this study is to determine and analyze the animals and plants which existed in Melayê Cizîrî's poems. Our study consists of three main parts, as well as introduction and methodology. In the first chapter, information about Melayê Ciziri's life, personality and poetry is given, and general information about the divan is given by evaluating the importance of her divan within the framework of classical Kurdish literature. In the second chapter, the plants in the divan are discussed in detail with the meanings they carry. In the third chapter, the animals that the poet included in his poems were classified and analyzed. The reflection of the poet's interest in animals in his poems was also evaluated. The poet used natural elements sometimes with literal meanings and sometimes with figurative meanings. The characteristics of nature are transferred to the praised person, the lover or the beloved and reflected to the reader. Natural elements have gained new semantic meanings thanks to literary arts such as simile, allusion, exaggeration and allusion. As a result of our study, It has been revealed that nature and its elevents, plants and animals, are frequently used in Melayê Cizîrî's poems. In addition as a result of the study, it was revealed that elements of nature were used to express many positive and negative.