Okul öncesi eğitim kurumlarının mimari özellikleri ve donanımı: Çoklu durum çalışması
Architectural features and equipment of preschool education institutions: A multiple case study
- Tez No: 849254
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TEYYAR UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, okul mimari yapısı, okul donanımı, okul bahçesi, Preschool education, school architectural structure, school equipment, school yard
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada okul öncesi eğitim kurumlarında seçilmiş bir örneklemde var olan mimari özellikler ve donanımın, çocukların gelişim özelliklerine uygun olup olmadığı ve uygun okulların oluşturulması için gereken önlemlerin neler olduğu araştırılmıştır. Çalışmada çocukların kendilerini güvende hissettikleri ve değer gördüklerine inandıkları ortamlarda öğrenme fırsatları sunan, çocukların sağlık önlemleri sağlanmış, programda belirtilen kazanım ve göstergelere ulaşılmasını kolaylaştıran eğitim ortamı ve donanımların nasıl oluşturulacağı merak konusudur. Bu amaçla Kayseri ilinde iki okul öncesi eğitim kurumunda, okul binasının yapısı, yeri, iç mekân özellikleri, donanımı ve dış mekân özellikleri nitel araştırma yöntemi yoluyla belirlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden çoklu durum çalışması metodu kullanılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı iki tip resmi okul öncesi eğitim kurumu bulunmaktadır. Bunlardan biri bağımsız anaokulları iken, diğeri ilkokula bağlı anasınıflarıdır. Araştırmanın evrenini Kayseri ilinde bulunan bir resmi bağımsız anaokulu ve bir resmi ilkokula bağlı anasınıfları oluşturmaktadır. Verileri toplama işleminde bağımsız anaokulunda bulunan yedi öğretmen ve okul yöneticisi; ilkokula bağlı anasınıfında bulunan dört öğretmen ve okul yöneticisi görüşme yoluyla araştırmaya katılmıştır. Araştırmada gözlem ve görüşme yapılarak veri toplama yoluna başvurulmuştur. Araştırmanın alt problemlerine cevap verecek şekilde araştırmacı tarafından“Okul Öncesi Kurumları Mimari Özellikleri ve Donanımı Gözlem Formu”ve“Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Mimari Yapısı ve Donanımına İlişkin Görüşme Formu”oluşturulmuştur. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemine başvurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; okul öncesi eğitim kurumlarından olan bağımsız anaokulları ilkokula bağlı anasınıflarına göre daha niteliklidir. İlkokullarda anasınıfına ayrılmış bir bahçe alanı yoktur. Okul binaları genişlik, dış görünüm, ek eğitsel alanların varlığı gibi pek çok açıdan uygun nitelikte değildir. Okul bahçeleri genellikle beton zeminden oluşmakta, eğitsel düzenlemelere yeterli oranda yer verilememektedir. Sınıfların genişlikleri yetersiz, mevcutları fazladır. Öğrenme merkezlerinin etkili şekilde düzenlenmesi neredeyse hiçbir sınıfta gözlenmemiştir. Öğretmenlerin çoğu görev yaptıkları kurumun donanımını yetersiz bulmaktadır. Araştırma bulgularına dayanarak, okul öncesi eğitim kurumlarının mimari yapılarının gözden geçirilerek revize edilmesi ve donanım niteliklerinin artırılması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the architectural features and equipment present in a selected sample of preschool educational institutions were examined to determine their compatibility with the developmental characteristics of children. The research aimed to identify whether these facilities are suitable for children's developmental needs and to explore the necessary measures for the creation of appropriate schools.In the study, there is an interest in understanding how to create an educational environment and infrastructure that provides learning opportunities in spaces where children feel safe, valued, and believe in their worth. This environment ensures the implementation of health measures and facilitates the achievement of the specified gains and indicators outlined in the program. The infrastructure, spaces, interior building features, equipment, and outdoor space features of the school building have been determined through a qualitative research method for this purpose in two preschool education institutes in Kayseri province.In the research, the multiple case study method, which is a qualitative research approach, has been employed.There are two types of official preschool education institutions administered by the Ministry of National Education. One of them is independent preschools, while the other is kindergarten classes affiliated with primary schools. The population of the study consists of one official independent preschool and kindergarten classes affiliated with a public primary school located in Kayseri province.In the data collection process, seven teachers and directors from independent preschools and four teachers and directors from kindergarten classes affiliated with primary schools participated through interviews.The research employed a mixed-methods data collection approach. To address the sub-problems of the research, the researcher created the 'Preschool Institutions Architectural Features and Equipment Observation Form' and the 'Interview Form on the Architectural Structure and Equipment of Preschool Education Institutions.' Descriptive analysis method was employed in the data analysis. According to the research results, independent preschools, which are part of preschool education institutions, are more qualified than the kindergarten classes affiliated with primary schools. There is no separate outdoor area designated for kindergarten classes in primary schools. The school buildings are not suitable in many aspects, including width, exterior appearance, and the presence of additional educational spaces. School yards are generally made of concrete surfaces, and there is often insufficient space allocated for educational arrangements. The classrooms are insufficient in width, and their numbers are excessive. Effective organization of learning centers has been hardly observed in any of the classrooms. Based on the research findings, it can be suggested that the architectural structures of preschool education institutions should be reviewed and revised, and the quality of the equipment should be enhanced.