İntertrokanterik femur kırıklarında sağlam kalçadan yapılan tahmini lag vidası boyu ölçümü proksimal femur çivisi(pfn) yetmezliği(cut-out) ve redüksiyonda belirteç olarak kullanılabilir mi?
Can the predictive lag screw length measured from the contralateral healthy hip be used as an indicator for proximal femoral nail (pfn) insufficiency (cut-out) and reduction in intertrochanteric hip fractures?
- Tez No: 849294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN CEYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Cut-out, Proksimal femoral çivileme, İntertrokanterik kırıklar, Cut-out, Proximal femoral nailing, Intertrochanteric fractures
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Proksimal femur çevresi kırıklar; yüksek insidans ve oluşturduğu sosyoekonomik yükler nedeniyle literatürde tartışmalı bir konudur. Özellikle trokanterik femur kırıklarında; proksimal femoral çivi uygulamaları sonrasında ortaya çıkan lag vidasına bağlı yetmezlik en sık karşılaşılan mekanik sorunlardan birisidir. Amacımız; ameliyat öncesi etkilenmemiş kalçadan yapılan radyolojik degerlendirme ile tespit edilen en uygun vida boyunun, ameliyatta kullanılan vida boyuna göre farkını değerlendirmek suretiyle varus kollapsı veya cut out açısından literatürde olmayan yeni bir belirteç kazandırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya intertrokanterik femur kırığı nedeniyle opere edilen 200 hasta dahil edilmiştir. Hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar ameliyat sonrası 1.gün mobilize edilmişlerdir.Radyografik ölçümler ameliyat öncesi,ameliyat sonrası 0.gün,post operatif 3.ay ve 6.aylarda yapılmıştır. Hastaların demografik verilerinin (yaş, cinsiyet, taraf) yanı sıra cut-out üzerinde etkisi olduğu bilinen radyolojik paramatrelerden TAD, calTAD, redüksiyon kalitesi değerlendirilmiştir. Ayrıca diğer parametlerden ek komorbiditeler ile AO sınıflandırmasına göre kırığın sınıflandırılması değerlendirilmiş ve veriler kaydedilmiştir. Uygun pozisyonda çekilen sağlam kalça AP grafileri üzerinden olası bir lag vida boyu ölçümü yapılmış olup bu ölçüm koyulan vida boyu ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Araştırmada 15 cut-out hasta grubu ve 185 cut-out olmayan hasta grubu olmak üzere toplam 200 hasta dahil olmuştur. Tüm hastalar içinde cut-out oranı %7.5 olarak hesaplanmıştır. TAD,calTAD cut-out riski açısından anlamlıdır. TAD>27,65 calTAD>34,75 olması cut-out riskini anlamlı ölçüde arttırmaktadır. Sağlam kalçadan yapılan tahmini lag vidası ölçümleri ile cut-out gelişmeyen gruptaki lag vidası boyları istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Cut-out gelişen gruptaki lag vidası boyları ile ölçüm yapılan tahmini vida boyları arasında da istatiksel olarak ters bir uyum mevcuttur. Sonuç: Lag vidası boyunu dikkate alarak yeni geliştirdiğimiz bu yöntem ile cut-out riskini öngörebilmek mümkündür.Sağlam kalçadan yapılan vida boyu ölçümü ile intraop yerleştirilen vida boyu arasındaki fark arttıkça cut-out gelişme riski artmaktadır. Ayrıca vida boyları arasında 4 mm'den fazla fark olan hastalar cut-out açısından sıkı takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The fractures around the proximal femur are a controversial topic in the literature due to their high incidence and the socioeconomic burdens they pose. Particularly in trochanteric femur fractures, insufficiency related to the lag screw emerging after proximal femoral nail applications is one of the most commonly encountered mechanical issues. Our goal is to introduce a new indicator not found in the literature for varus collapse or cut-out by evaluating the difference between the optimal screw length identified through radiological assessment from the unaffected hip before surgery and the screw length used during the operation. Materials and Methods: The study included 200 patients who underwent surgery due to intertrochanteric femur fractures. The patients were retrospectively evaluated. All patients included in the study were mobilized on the first day after surgery. Radiographic measurements were taken preoperatively, postoperatively on day 0, and at 3 and 6 months postoperatively. Demographic data of the patients (age, gender, side) were recorded, and the known radiological parameters affecting cut-out, such as TAD, calTAD, and reduction quality, were evaluated. Additionally, the classification of fractures according to AO classification and evaluation of the fracture with additional comorbidities from other parameters were performed, and the data were recorded. Possible lag screw length measurements were taken from AP radiographs of the unaffected hip in the appropriate position, and this measurement was compared with the inserted screw length. Results: In the study, a total of 200 patients were included, consisting of 15 patients in the cut-out group and 185 patients in the non-cut-out group. The overall cut-out rate among all patients was calculated as 7.5%. TAD and calTAD were found to be significant in terms of cut-out risk. TAD > 27.65 and calTAD > 34.75 significantly increased the risk of cut-out. The estimated lag screw measurements from the unaffected hip were statistically significant in the group where cut-out did not occur compared to the lag screw lengths in the cut-out group. There was a statistically significant inverse relationship between the lag screw lengths in the cut-out group and the estimated screw lengths measured from the unaffected hip. Conclusions: By considering the length of the lag screw, it is possible to predict the risk of cut-out with the newly developed method. As the difference increases between the length of the screw measured from a unaffected hip and the screw placed intraoperatively, the risk of cut-out development also increases. Additionally, patients with a difference of more than 4 mm between screw lengths should be closely monitored for the risk of cut-out.