2010 – 2022 yılları arasındaki uçak kazalarında küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkisi
The effect of global warming and climate change on aircraft accidents between 2010 - 2022
  1. Tez No: 849320
  2. Yazar: TUNCER AKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEVAHİR TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak kazaları, İklim değişikliği, Küresel ısınma, Hava olaylarının etkisi altında yaşanan uçak kazaları, Aircraft accidents, Climate change, Global warming, Aircraft accidents occurring under the influence of weather events
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Dünyada yaşanan hızlı nüfus artışı ve enerji tüketiminin bir sonucu olarak ortaya çıkan küresel ısınma ve iklim değişikliği dünya için çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin dünyada yaşanan meteorolojik olaylara etkileri araştırılmakta olup bu etkilerin gözle görülür boyutlara ulaştığı bilinmektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri özellikle değişken hava olaylarının yaşanmasında etkilidir ve bu etkiler hava olaylarından etkilenen havacılık sektörünü oldukça etkilemektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisi nedeniyle artan hava olayları özellikle uçak kazalarında etkili olmaktadır. Bu tez çalışmasında 2010 – 2022 yılları arasında meydana gelen küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklı olarak meydana gelen marjinal meteorolojik olaylardan etkilenen 12 ve üzeri yolcu kapasitesine sahip uçak kazaları araştırılmıştır. Ayrıca 2010 – 2022 yılları arasında meydana gelen 12 ve üzeri yolcu kapasitesine sahip uçak kazaları içerindeki hava koşullarından kaynaklanan uçak kazalarının oranı belirlenerek uçak kazalarında hangi hava koşullarının daha etkili olduğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Global warming and climate change, which occur as a result of rapid population growth and energy consumption in the world, appear as a very important problem for the world. The effects of global warming and climate change on meteorological events in the world are being investigated and it is known that these effects have reached visible levels. The effects of global warming and climate change are especially effective in experiencing variable weather events, and these effects greatly affect the aviation sector, which is affected by weather events. Increasing weather events due to the effects of global warming and climate change are especially effective in aircraft accidents. In this thesis study, aircraft accidents with a capacity of 12 or more passengers that were affected by marginal meteorological events caused by global warming and climate change between 2010 – 2022 were investigated. In addition, the rate of aircraft accidents caused by weather conditions among aircraft accidents with a capacity of 12 or more passengers that occurred between 2010 – 2022 was determined and it was investigated which weather conditions were more effective in aircraft accidents.