Ulusal yazında sağlık turizmi araştırmaları üzerine bütünleştirici bir alanyazın taraması
An integrative literature review on health tourism research in national literature
- Tez No: 849423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ NEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Bütünleştirici Literatür Taraması, Ulusal Yazın, Health Tourism, Integrative Literature Review, National Literature
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim alı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı; ulusal yazında sağlık turizmini ele alan araştırmaları bütüncül bir bağlamda incelemek, araştırma yapılan ana konuları tanımlamak ve yeni araştırmalar için olası araştırma konularını ortaya çıkarmaktır. Bu sebeple Dergi Park veri tabanından TR Dizin indeksli dergilerdeki sağlık turizmi makaleleri değerlendirilmiştir.“Sağlık Turizmi”anahtar kelimesini kullanan ve TR Dizinde taranan 74 makale incelemeye uygun bulunmuştur. Bulgular ön araştırma bulguları ve ana bulgular olmak üzere iki boyutta incelenmiştir. Ön bulgular araştırmalara ilişkin betimsel analizlere yer vermektedir. Buna göre sağlık turizmi araştırmalarının son on yılda önemli bir sayıya ulaştığı, baskın araştırma yönteminin ise nitel araştırma yöntemi olduğu görülmüştür. Ana bulgulara göre ülkemizdeki sağlık turizmi araştırmalarının dört ana temada sınıflandırılabileceği anlaşılmaktadır. Bu temalar“Sağlık turizmine ilişkin tutum ve algıları ölçen çalışmalar”;“Sağlık turizmi etkinliklerinin gerçekleştirildiği tesis, şehir ve ülkelere odaklanan çalışmalar”;“Sağlık turizmi yazınını derleyen çalışmalar”ve“Sağlık Turizmi Uygulamalarını Teknolojik ve Hukuki Yönden Değerlendiren Çalışmalar”olarak isimlendirilmiştir. Bulgular üzerinden bir tartışma gerçekleştirilmiş ve gelecekteki araştırmalara ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the research on health tourism in the national literature in a holistic context, to identify the main topics of research and to reveal possible research topics for new research. For this reason, health tourism articles in TR Index indexed journals from the Dergi Park database were evaluated. Seventy-four articles using the keyword“Health Tourism”and indexed in the TR Index were eligible for review. The findings were analyzed in two dimensions: preliminary research findings and main findings. Preliminary findings include descriptive analysis of the studies. Accordingly, it was observed that health tourism research has reached a significant number in the last decade and the dominant research method is qualitative research method. According to the main findings, it is understood that health tourism research in Turkey can be classified into four main themes. These themes are named as“Studies measuring attitudes and perceptions towards health tourism”;“Studies focusing on facilities, cities and countries where health tourism activities are carried out”;“Studies compiling health tourism literature”and“ Studies Evaluating Health Tourism Practices in Technological and Legal Aspects”. A discussion was made based on the findings and suggestions for future research were presented.