Halkbilimi bağlamında Türkiye'nin kültür politikaları ve kültürel diplomasi uygulamaları
Culturel policies and diplomacy practises of Turkey in the context of folkloristics
  1. Tez No: 849647
  2. Yazar: AHMET EMİN ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür politikası, Kültürel diplomasi, Kültürel etkileşim, Türk halkbilimi, Türkiye Cumhuriyeti, Culture, Cultural policy, Cultural diplomacy, Cultural interaction, Turkish folklore, Republic of Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Her siyasi kırılma dönemi veya devrimde olduğu gibi, 17.yüzyılda başlayan ve 18. yüzyılda etkisini gösteren endüstrileşmiş güçlerin baskısı, bu duruma maruz kalan toplumların kültürlerini doğrudan etkilemiştir. Tarihsel süreçte 18. yüzyıldan itibaren sömürgecilik faaliyetleriyle ilişkili olarak Batılı güçlerin zayıf toplumlar ve ülkeler üzerinde kurduğu hegemonya, kültürün de değiştirilip dönüştürülmesi üzerine kurgulanmıştır. Bu minvalde, ulus-devletlerin inşa süreçlerinde hegemonya göz ardı edilemez. Hegemonyaya karşı geliştirilecek politikalarla kültürel alanda önceden belirlenen hedeflere ulaşmak kolaylaşmaktadır. Kültür politikası da diğer alanlarda olduğu gibi söz konusu alanı koruyup geliştiren ve uygulamaların hayata geçmesini sağlayan resmi programlar olarak görülmektedir. Ayrıca ülkelerin dış politikalarını belirlemede askeri ve ekonomik güçlerinin yanında üçüncü dayanak noktaları milli kültür unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda Türk kültürünün küreselleşmeye karşı mücadelesinde, milli kültürün korunması ve yaşatılması noktasında kültürel diplomasi uygulamaları hayati öneme sahiptir. Bu çalışmada Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren hükümetler tarafından oluşturulan kültür politikaları incelenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nde 20. yüzyılın sonunda başlatılan dil, eğitim ve kültür alanlarındaki kültürel diplomasi uygulamaları Türk halk bilimi disiplininin yöntem ve metotları ışığında değerlendirilmiştir. Türk halk bilimi disiplininde çalışma konusunda henüz doktora düzeyinde bir çalışmanın bulunmaması, bu tez çalışmasının gerçekleşmesinde etkili olmuştur. Alanda ilk sayılacak bu çalışmayla birlikte pek çok disiplinin bakış açısından ele alınmış konu ve kavramların üzerinde durulmuş; bütüncül bir yaklaşımla kültür, kültür politikası, kültürel diplomasi konuları ve Türkiye'nin faaliyetleri ele alınmıştır. Sonraki yıllarda yapılacak çalışmalar için bir örnek olması, çalışmanın yapılmasındaki motivasyonlardan biri olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As in every period of political rupture or revolution, the pressure of industrialized powers, which started in the 17th century and took effect in the 18th century, directly affected the cultures of the societies exposed to this situation. In the historical process, the hegemony established by Western powers over weak societies and countries in relation to colonialist activities since the 18th century has been built on the change and transformation of culture. In this regard, hegemony cannot be ignored in the construction processes of nation-states. It becomes easier to achieve predetermined goals in the cultural field with policies developed against hegemony. Cultural policy, as in other fields, is seen as official programs that protect and develop the field in question and ensure the implementation of practices. In addition, in determining the foreign policies of countries, the third basis, in addition to their military and economic powers, are national cultural elements. In this context, cultural diplomacy practices are of vital importance in the fight of Turkish culture against globalization and in the protection and survival of national culture. In this study, the cultural policies established by governments since the establishment of the Republic of Turkey were examined and the cultural diplomacy practices in the fields of language, education and culture, which were initiated in the Republic of Turkey at the end of the 20th century, were evaluated in the light of the methods and methods of the Turkish folklore discipline. The fact that there is no study at the doctoral level yet on working in the discipline of Turkish folklore has been effective in the realization of this thesis. With this study, which will be considered the first in the field, the subjects and concepts discussed from the perspectives of many disciplines are emphasized; Culture, cultural policy, cultural diplomacy issues and Turkey's activities were discussed with a holistic approach. Being an example for studies to be carried out in the following years was accepted as one of the motivations for conducting the study.