Vechî Dîvânı Sözlüğü (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
The Divan by Vechî (Concordance and functional dictionary)
- Tez No: 849913
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN SUNGURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vechî, Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük, Dîvân, TEBDİZ, Vechî Dîvânı Sözlüğü, Vechî, Contextual Index and Functional Dictionary, Dîvân, TEBDİZ, Vechi Dîvân Dictionary
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1308
Özet
Veli Atalay tarafından 2017 yılında hazırlanılan ve Yüksek Lisans Tezi olarak sunulan“VECHÎ, DÎVÂN-I VECHΔadlı eserdeki gazel, kaside ve diğer nazım biçimlerinden oluşan metinleri esas alarak yapılan bu çalışma; kelimeler, kelime grupları, terkipler, deyimler, ikilemeler, edatlar, bağlaçlar, ünlemler, tamlamalar, fiiller, birleşik fiiller ele alınarak oluşturulan bir sözlüktür. Bu sözlükte Vechî Dîvânı'nın bağlamsal dizini üzerinde çalışılarak, beraberinde işlevsel sözlüğü oluşturulmuştur. TEBDİZ (Tarih ve Edebiyat Metinleri Bağlamlı Dizini ve İşlevsel Sözlüğü) platformunda hazırlanan bu sözlük, eserde yer alan her kelimenin seçilmesi, parçalara ayrılması veya birleştirilmesiyle düzenlenmiştir. Bu şekilde sözlük maddeleri belirlenmiştir. Bu maddeler bağlamları doğrultusundaki anlamlarıyla dikkate alınmıştır. Bununla birlikte kelimelerin kullanım sıklıkları belirlenerek aldıkları eklerle birlikte bağlamları da dahil edilerek bir anlamlandırma çalışması yapılmıştır. Hazırlanan sözlük çalışmasıyla Vechî Dîvânı'na ait söz ve mana dünyasına keşfe çıkılmıştır. Yanı sıra şairin hayatı, eserleri, edebi kişiliği gibi konulara yer verilmiştir. Bundan dolayı bu çalışma, hem Vechî Dîvânı'nın bir sözlüğü hem de onun Klasik Türk Edebiyatındaki yerini gösteren bir çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is a dictionary created by examining words, word groups, compound words, expressions, idioms, prepositions, conjunctions, exclamations, phrases, verbs, and compound verbs based on the texts of gazels, kasides, and other poetic forms in the work titled“VECHÎ, DÎVÂN-I VECHΔwhich is prepared by Veli Atalay in 2017 and presented as a Master's Thesis. In this dictionary, a contextual index of Vechî Dîvân has been worked on, and concurrently, a functional glossary has been created. The dictionary prepared on the TEBDİZ (Contextual Index and Functional Glossary of Historical and Literary Texts) platform has been organized by selecting, breaking down, or combining each word in the work. In this way, dictionary entries have been determined. These entries have been considered in terms of their meanings within the context. Additionally, an analysis has been conducted on the frequency of word usage and contextual meanings, including the affixes used, have been included in the interpretation. With the prepared dictionary study, an exploration has been made into the world of words and meaning of Vechî Dîvân. Furthermore, topics such as the poet's life, works, and literary personality are also included. Therefore, this study serves as both a dictionary of Vechî Dîvân and a study illustrating its place in Classical Turkish Literature.