Burdur ilçelerindeki geleneksel konutlar
Traditional houses in Burdur its districts
  1. Tez No: 849974
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KUNDURACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur, Geleneksel Konutlar, Yüklük, Çiçeklik, Burdur, Traditional Dwellings, Load-bed, Flower bed
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Burdur ilinin ilçe ve köylerindeki Geleneksel Konutlar için yapılan arşiv taramalarında yeteri kadar bilgi ve belgeye ulaşılamamasından dolayı bu konuda yapılacak olan tezi önemli hale getirmiştir. İncelenen evler 19 ve 20. Yüzyıllarda yapılan örneklerden oluşmaktadır. İki katlı olarak inşa edilmiş olan evlerin bir kısmı düz damlı, diğerleri ise kırma çatılı olarak inşa edilmişlerdir. Dış ve iç sofalı evler bir avlu içerisine konumlandırılmıştır. Evler plan tipleri, malzeme, yapım tekniği ve süslemeleri açısından incelenmiştir. Taş, ahşap ve kerpiç malzemelerin kullanıldığı çoğunluğu yığma tekniğinde inşa edilen evlerin ara duvarlarında bağdadi duvarlar kullanılmıştır. Süsleme açısından zengin örnekler tespit edilmiştir. Süslemelerin tamamına yakını ahşap malzeme üzerine yapılmış olan süslemelerde bitkisel, geometrik, nesne ve boyalı örnekler mevcuttur. Evlerin tarihlendirilmelerinde malzeme, yapım tekniği, plan tipi ve süsleme özellikleri ele alınarak yapılmıştır. Tarihlendirmede daha somut veriler elde edebilmek için ev sahipleri ile sözlü görüşmeler yapılarak aktardıkları veriler tarihlendirmelerde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since not enough information and documents could not be reached in the archive scans for the Traditional Houses in the districts and villages of Burdur province, the thesis to be made on this subject has become important. The houses examined consist of examples built in the 19th and 20th centuries. Some of the two-story houses were built with flat roofs, while others were built with hipped roofs. The houses with outer and inner sofas are located in a garden. The houses were analyzed in terms of plan types, materials, construction techniques and ornaments. Stone, wood and mudbrick materials were used in the intermediate walls of the houses, most of which were built in masonry technique. Very rich examples were identified in terms of ornamentation. Almost all of the ornaments are made on wooden materials and there are floral, geometric, object and painted examples. The houses were dated by considering the material, construction technique, plan type and ornamentation features. In order to obtain more concrete data in dating, verbal interviews were conducted with the house owners and the data they conveyed were used in dating.