16. yüzyıl yazma eserlerde sazyolu üslubunda kullanılan mitolojik canlı imgelerinin incelenmesi ve yeniden yorumlanması
Examination and review of mythological living images used in sazyolu style in 16th century manuscript works interpretation
- Tez No: 849975
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Şahkulu, sazyolu üslubu, 16. yüzyıl tezhip sanatı, mitolojik imgeler, Şahkulu, sazyolu style, 16th century illumination art, mythological images
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tezhip Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Çalışmada sazyolu üslubuyla 16. yüzyıl yazma eserlerdeki mitolojik imgelerin tekrar yorumlanması üzerinde duruldu. Bu yorumlamalardan önce dönemin tezhip sanatının gelişimi ve motiflerinden bahsedildi. Yine Türk sanatının ve bilhassa tezhibinin klasik dönemi olan 16. yüzyıldaki iki önemli ekol Şahkulu ve öğrencisi Kara Memi'nin üslubundan bahsedildi. Şahkulu ve öğrencisi Kara Memi kendilerine has yorumları ve eserleriyle Türk tezhip sanatına büyük bir ivme kazandırmış, bu üsluplar Türk sanatının birçok alanına ve sonraki devirlerine büyük tesirler yapmıştır. Çalışmada özellikle sazyolu üslubu ve Şahkulu üzerinde durulmuş, sazyolu üslubuyla 16. yüzyıl yazma eserlerde kullanılan mitolojik imgeler, bitkisel figürler ve stilize çiçekler üsluba uygun olarak tekrar yorumlanmıştır. Mitolojik varlıklar yorumlanırken baş, çene, pençe, kanat ve toynak stillerine sadık kalınmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study focused on the reinterpretation of mythological images in 16th century manuscripts in sazyolu style. Before these interpretations, the development and motifs of the illumination art of the period were mentioned. Again, the style of two important schools in the 16th century, the classical period of Turkish art and especially illumination, Şahkulu and his student Kara Memi, were mentioned. Şahkulu and his student Kara Memi gave a great impetus to the Turkish illumination art with their unique interpretations and works, and these styles had a great impact on many areas of Turkish art and its subsequent periods. In the study, the sazyolu style and Şahkulu were especially emphasized, and the mythological images, vegetal figures and stylized flowers used in the 16th century manuscripts were reinterpreted in accordance with the sazyolu style. While interpreting mythological beings, efforts were made to remain faithful to the head, jaw, claw, wing and hoove styles.