COVİD 19 pandemisinde tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda duygusal iştah anketi ile bazı biyokimya değerlerinin araştırılması
Research of some biochemical values with the emotional appetitequestionnaire in patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus in Covid 19 pandemic
  1. Tez No: 850258
  2. Yazar: BÜŞRA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Covid 19, Tip 2 Diyabetes Mellitus, Duygusal Yeme, Duygusal İştah Anketi (DİA), Biyokimyasal Değerler
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, Covid-19 döneminde Tip 2 Diyabetli bireylerde duygusal yeme ile biyokimyasal değerler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Hastaların özellikle pandemi döneminde hangi durumlarda duygusal iştah değişimi yaşadıklarını anlamak ve bu durumun biyokimyasal değerlerle ilişkisini ortaya koymak için yapılmıştır. Çalışma, Nisan 2021-2022 tarihleri arasında Kars il merkezinde bulunan Kars Harakani Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniği'ne başvurup Diyet Polikliniği'ne sevk edilen erişkinlerden çalışmaya katılmayı kabul eden 56 Tip 2 DM'li ve 60 kontrol birey ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların duygusal yeme durumunu ölçmek için Duygusal İştah Anketi (DİA) kullanılmıştır. Katılımcıların biyokimyasal parametrelerinden Açlık Plazma Glukozu, kan HbA1c, AST, ALT, Total Kolesterol, TG, LDL ve HDL kolesterol düzeyleri değerlendirilmiştir. Verilerin analizi SPSS for Windows 23.0 paket programı ile yapılmıştır. Hasta ve kontrol gruplarının DİA puanları ile biyokimyasal değerleri incelendiğinde; kontrol grubunun pozitif ve negatif DİA puanları ile biyokimyasal değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Hasta grubunun pozitif DİA puanı ile biyokimyasal değerler arasında anlamlı ilişki bulunmazken, negatif DİA puanı ile hem TG değerleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde (r=0,418 p=0,001) hem de HDL kolesterol değerleri arasında negatif yönlü orta düzeyde (r=-0.342 p=0,010) anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between emotional eating and biochemical values in individuals with Type 2 Diabetes during the Covid 19 period. It was carried out to understand in which situations patients experience emotional appetite changes, especially during the pandemic period and to reveal the relationship between this situation with biochemical values. The study was conducted with 56 Type 2 DM patients and 60 healthy individuals who agreed to participate in the study among adults who applied to the internal medicine polyclinic and were referred to the diet polyclinic at Kars Harakani State Hospital in the city center of Kars between April 2021-2022. The Emotional Appetite Questionnaire (EMAQ) was used to measure the emotional eating status of the patients. Among the biochemical parameters of the participants Fasting Plasma Glucose, HbA1c, AST, ALT, total cholesterol, TG, LDL and HDL cholesterol levels were evaluated. Data analysis was done with the SPSS for Windows 23.0 package program. When the EMAQ scores and biochemical parameters of the patient and control groups were examined; There was no statistically significant relationship between the positive and negative EMAQ scores and biochemical values of the control group. While there was no significant relationship between the positive EMAQ score and biochemical values of the patient group, there was a positive moderately significant relationship was detected between the negative EMAQ score and both TG values (r=0,418 p=0,001) and a negative moderately significant relationship between the HDL cholesterol values (r=-0.342 p=0,010)