Cumhuriyet dönemi modernleşmesinde kadın ve yurttaşlık meselesi
Women and citizenship issues in the modernization of the Republican period
- Tez No: 850314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın hakları, Feminizm, Cumhuriyet, Women, Women rights, Feminism, Republic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışma modernleşme ve ataerkilliğin arasındaki organik bağı, kadın ve kadın hakları mücadelesi üzerinden anlatmaktadır. II. Meşrutiyet ile başlayan kadın hakları mücadelesi sadece hukuki zeminde verilen bir mücadele olmakla kalmamıştır. Asıl mücadele toplumsal alanda kadının yeniden konumlandırılması alanında verilmiştir. Balkan Savaşlarıyla başlayıp Millî Mücadele ile devam eden uzun savaş koşullarında ise hak mücadelesi hayatta kalma mücadelesine dönüşmüştür. Cumhuriyetin ilanından sonra kazanılan siyasi haklar ve değişen toplumsal koşullar içerisinde kadın pasif bir kabul ediş dönemine girmiştir. Cumhuriyet dönemi ile birlikte ataerkil düşüncenin kaynağı değişmiş olsa da kendisi varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Bu noktada kadının kamusal alanda varlığının yeni koşulları geliştirilmiş, sistemin devamı için yeni araçlar icat edilmiştir. Böylece kadın modernleşmesinin yeni sınırları belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı tüm bu süreçleri kapsayacak şekilde gerçekleşen kadın hakları mücadelesini tarihi bir perspektif ile açıklamaya çalışırken, toplumu şekillendiren ataerkil düşünce yapısının sürecin her safhasında ne derece etkili olduğunu tespit etmektir. Ayrıca kadınların sosyal ve siyasal haklarını kazanımının verilen mücadele sonucunda elde edilmiş bir hak mı yoksa Cumhuriyet'in Türk kadınına bir armağanı mı sorusunun cevabı aranmaktadır. Bu amaç doğrultusunda tarama derleme yöntemi kullanılarak telif ve tetkik eserler, gazete ve dergiler, Meclis tutanakları incelenerek soruların cevabı bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explains the organic link between modernization and patriarchy through the struggle for women and women's rights. The struggle for women`s right have not been staying only in legal basis with the beginning of 2nd Monarchy. The main challenge was given in the repostioning of women in social area. Throught the beginning of Balkan Wars till the continuing of National Struggle in war conditions, the struggle of women rights evolutionized to the survival. After the declaration of Republic, the gained political rights and with the changing social conditions, the woman has entered a period of passive acceptance. With the republican era, the source of patriarchal was seeing as changed therefore the existing of this continued to be alive. After that developed new conditions for the public space of women. New phenomena was invented for the continuity of the patriarchal system. Then the boundry of women modernization has been determined. The purpose of this study is while trying to discribe the struggle of the women rights with covering all of these process from historical point of view and determine the extent to which the patriarchal mentality that shapes society is effective at every stage of the process. Besides the searching for an answer of the acquisiton of social and political rights of women is gaining from the struggle for women rigths or a gift from the Republic for Turkish Women. In line with the purpose the answers for the questions were tried to be found by using the survey compilation method by examining copyright and research works, newspapers and magazines, and parliamentary minute.