Kamp turizminde rekreasyon deneyimi ile destinasyon imajı ilişkisi: Bodrum örneği
The relationship between recreation experience and destination image in camping tourism: The case of Bodrum
  1. Tez No: 850313
  2. Yazar: ÖZLEM AYDİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Kamp Turizmi, Rekreasyon, Destinasyon İmajı, Bodrum, Tourism, Camping Tourism, Recreation, Destination Image, Bodrum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kamp turizmi, doğayla iç içe geçen bir tatil deneyimi sunmasıyla bilinir ve bu tür turistik faaliyetlerin gerçekleştiği alanlar, destinasyon imajını belirlemede önemli bir rol oynayabilir. Bodrum, sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir turistik beldedir ve bu şehirdeki kamp turizminin, Bodrum'un genel imajı ile ilişkisi incelendiğinde, ilginç sonuçlara ulaşmak mümkündür. Bu tez çalışması, turizm rekreasyon deneyimi ile turistik destinasyon imajı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, turistik destinasyon imajı ile turizm rekreasyon deneyiminin çeşitli alt boyutları arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada“Turizm Rekreasyon Deneyimi”ölçeği ve“Turistik Destinasyon İmajı”ölçeği kullanılmıştır. Elde edile verilen istatistiksel paket programı kullanılarak incelenmiştir. Normal dağılım gösteren veriler Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) ile faktör yapısı belirlendikten sonra Korelasyon Analizi kullanılarak değişkenler arasındaki ilişkilerin derecesi ve yönünü belirlemeyi amaçlamıştır. Bulgular, turistlerin rekreasyon deneyimi ile turistik destinasyon imajı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Özellikle, turistlerin kaçış, estetik, eğlence ve eğitim odaklı deneyim arzularının artmasıyla birlikte turistik destinasyon imajının arttığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, destinasyon yöneticilerine, turistik destinasyonlarının imajını güçlendirmenin ve turistlerin çeşitli deneyimlerini desteklemenin önemini vurgulamaktadır. Araştırma neticesinde destinasyon imajına yönelik algının bilişsel ve duygusal değerler (çekicilikler) ile rekreasyon deneyimi ile ilgili kaçış, estetik, eğitim ve eğlence gibi değerler arasında orta düzeyde anlamlı bir pozitif ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, turistik destinasyonların pazarlama stratejileri ve sürdürülebilirlik pratiğine katkı sağlayabilecek önemli bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Camping tourism is known for providing a holiday experience immersed in nature, and areas hosting such tourist activities can play a crucial role in shaping the destination image. Bodrum, renowned for its unique natural beauties, stands out as a touristic destination, and when the relationship between camping tourism in this city and the general image of Bodrum is examined, can yield intriguing results. This thesis aims to examine the relationship between tourism recreation experience and touristic destination image. The study is conducted to reveal the relationships between the touristic destination image and various sub-dimensions of the tourism recreation experience. The“Tourism Recreation Experience”and the“Touristic Destination Image”are employed in the study. The collected data is analysed using the statistical package program. After determining the factor structure of the normally distributed data with Exploratory Factor Analysis (EFA), Correlation Analysis was used to determine the degree and direction of the relationships between the variables. The findings show that tourists' recreation experience positively affects the image of touristic destinations. In particular, it has been determined that tourists' desire for escape, aesthetic, entertainment and education-oriented experience increases with the increase in touristic destination image. These results underscore the importance for destination managers to strengthen the image of touristic destinations and support various experiences for tourists. As a result of the research, it was determined that there was a moderately significant positive relationship between the cognitive and emotional values (attractions) of the perception of the destination image and values such as escape, aesthetics, education and entertainment related to recreation experience. The study provides significant insights that can contribute to the marketing strategies of touristic destinations and sustainability practices.