Yapay Öğrenme Yöntemleri ile Kısa Vadeli ve Güncel Bitcoin Fiyat Tahmini
Short Term and Current Bitcoin Price Prediction with Machine Lear-ning Methods
- Tez No: 850760
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET HAŞİM YURTTAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Derin öğrenme, Fiyat tahmini, GTA, UKSB, Bitcoin, Deep Learning, Price Forecast, GRU, LSTM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnternet ve Bilişim Teknolojileri Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bir alanda meydana gelen değişim veya yeniliğin hızla tüm alanları etkilediği günümüzde teknolojik gelişmeler bu etkileşim sürecini hem kayıt altına alma hem yön verme hem de kolaylık sağlamaktadır. İnternetin gelişmesiyle birlikte nakit olarak kullanılan paralar dijitalleşmiş ve banka hesaplarındaki rakamlar haline gelmiştir. Para, ortaya çıktığı andan bu yana insanlık ve toplumlar için birçok anlam ve özelliği taşımıştır. Birçok fonksiyonu ile ekonomi ve finans sektörü için yeri doldurulamayacak bir icat olmuştur. 2009 yılında Bitcoin'in de ortaya atılmasıyla para çeşitliliğine sanal para ve kripto para kavramları da eklenmiştir. Kripto paraların ortaya çıkışı ile paranın gelişimi ve önemi daha artmıştır. Kripto para, crypto ve currency kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur. Kripto paraların güvenliği, matematiksel şifrelerle korunan kriptografi kullanılarak sağlanmaktadır. Ayrıca kripto paralar merkezi bir otoritenin kontrolü altında olmayan ve finans sektörlerinde hızla popülerlik kazanan bir değişim ve yatırım aracı olmuştur. Kripto para birimlerinin değişim hacmini etkileyen birçok değişkeni bulunmaktadır ve bu da kripto paraların tahminini diğer yatırım araçlarına göre daha zor hale getirmektedir. Bu nedenle, yatırımcılar için doğru yatırım kararlarını alabilmek için akıllı tahmin modellerinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bitcoin, dünyanın en değerli kripto para birimi olarak bilinmekte ve birçok borsada işlem görmektedir. Günlük olarak yüksek miktarda işlem gerçekleşmektedir. Bu durumda Bitcoin fiyat tahmini için geleneksel tahmin yöntemleri ile yeterli olmayabilir. Bu çalışmada, Bitcoin'in güncel fiyat verileri ile kısa vadeli fiyat tahmini için yapay zeka tabanlı derin öğrenme temelli Uzun Kısa Süreli ii Bellek (UKSB) ve Geçitli Tekrarlı Ağ (GTA) gibi modelleri kullanılmıştır. Veri seti, yfinance kütüphanesi kullanılarak Yahoo'nun halka açık API'sinden elde edilmiştir. Ayrıca çalışmada makine öğrenmesi, derin öğrenme ve performans metrikleri ele alınarak blok zincir teknolojisi ve Bitcoin üzerine literatür çalışması yapılmıştır. 2023, ix+ 44 sayfa
Özet (Çeviri)
In today's world, where change or innovation in one field rapidly affects all fields, technological developments provide both recording, guiding and facilitating this interaction process. With the development of the Internet, the money used as cash has been digitalised and has become the numbers in bank accounts. Money has carried many meanings and features for humanity and societies since its emergence. It has been an irreplaceable invention for the economy and finance sector with its many functions. In 2009, with the introduction of Bitcoin, the concepts of virtual money and cryptocurrency were added to the variety of money. This development of money has increased the emergence and importance of cryptocurrencies. Cryptocurrency is a combination of the words crypto and currency. The security of cryptocurrencies is ensured by using cryptography protected by mathematical ciphers. In addition, cryptocurrencies have become an exchange and investment tool that is not under the control of a central authority and has rapidly gained popularity in the financial sectors. Cryptocurrencies have many variables that affect the exchange volume of cryptocurrencies, making it more difficult to predict cryptocurrencies than other investment instruments. Therefore, it is of great importance for investors to develop intelligent forecasting models in order to make the right investment decisions. Bitcoin is known as the world's most valuable cryptocurrency and is traded on many exchanges. A high amount of transactions occur on a daily basis. In this case, traditional forecasting methods may not be sufficient for Bitcoin price prediction. In this study, artificial intelligence-based deep learning models such as Long iv Short Term Memory (LSTM) and Gated Recurrent Unit (GRU) are used for short-term price prediction with current price data of Bitcoin. The data set was obtained from Yahoo's public API using the y-finance library. In addition, a literature study on machine learning, deep learning and performance metrics on blockchain technology and Bitcoin was conducted. 2023, ix + 44 pages