Tıbbi laboratuvar cihazlarının çalışma parametrelerinin uzaktan takibi için nesnelerin interneti tabanlı bir sistemin geliştirilmesi
Development of an internet of things based system for remote monitoring of operating parameters of medical laboratory devices
- Tez No: 851089
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ÜNSAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Biyoteknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Biotechnology
 - Anahtar Kelimeler: Anahtar Kelimeler— IoT, saf su, sensör tasarımı, iletkenlik takibi, gömülü sistemler, pure water, sensor design, conductivity monitoring, embedded systems
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 56
Özet
Saf su kalitesi sağlık uygulamaları alanında gerçekleştirilen tetkiklerin güvenilirliğini ve hasta sağlığını doğrudan etkilemesi nedeniyle takip edilmesi gereken önemli bir parametredir. Diyaliz merkezlerindeki saf su kalitesi hayati önem taşımakla birlikte tıbbi laboratuvarlarda yapılan testlerin doğruluğu saf su kalitesine oldukça bağlıdır. Saf su kalitesine bağlı olan tüm bu etmenler ekonomik değere sahiptirler. Söz konusu bu durum birçok sensör ve izleme metodunun geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Tüm sulu çözeltiler belli bir derecede elektrik akımı iletirler. Tuzlar, asitler veya bazlar gibi elektrolitlerin saf suya eklenmesi, iletkenliği artırır ve direnci azaltır. Bu çalışmada, saf su iletkenlik seviyesinin uzaktan anlık olarak ölçümlenmesi ve zaman içerisinde meydana gelen seviye değişimlerinin takibini izlemek amacıyla nesnelerin interneti tabanlı bir saf su iletkenlik takip sistemi geliştirilmiştir. Önerilen sistem kablosuz internet ağına bağlanarak iletkenlik sensörlerinden elde edilen veriler bir sunucu bilgisayar üzerinde saklanmakta ve takip yazılımı üzerinden izlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pure water quality is an important parameter that needs to be monitored as it directly affects the reliability of the tests performed in the field of health applications and patient health. Pure water quality in dialysis centers is vital and the accuracy of tests performed in medical laboratories is highly dependent on pure water quality. All these factors that depend on pure water quality have economic value. This has necessitated the development of many sensors and monitoring methods. All aqueous solutions conduct electric current to a certain degree. The addition of electrolytes such as salts, acids or bases to pure water increases conductivity and decreases resistance. In this study, an Internet of Things-based pure water conductivity monitoring system has been developed to remotely measure the conductivity level of pure water instantaneously and track the level changes over time. The proposed system is connected to a wireless internet network and the data obtained from conductivity sensors are stored on a server computer and can be monitored through the tracking software.