Özalp (Van)'ın flora ve vejetasyonu
- Tez No: 85130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Özalp (Van). Türkiye, Flora, Vegetation, Özalp (Van), Turkey. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET ÖZALP (VAN)' İN FLORA VE VEJETASYONU ÖZGÖKÇE. Fevzi Doktora Tezi, Biyoloji Aııabilinı Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Lürü BEHÇET Ekim 1999, 212 sayfa Özalp (Van)' ilçesinde 1996 ve 1998 yıllan arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları ile yaklaşık 7500 bitki örneği toplandı. 84 familya ve 423 cins' e ait 1250 tür, 170 alttür ve 72 varyete olmak üzere toplam 1492 takson tespit edildi. Bunlardan 1 tanesi tip örneğinden sonra ilk defa ve 1 tanesi de ikinci defa tarafımızdan toplandı. Belirlenen taksonlardan 89 tanesi B9 karesi ve 400 tanesi B10 karesi için yeni kayıttır. Iran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında tespıi edilen türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: İran - Turan elementi 032 (% 42.36), Avrupa - Sibirya elementi 96 (% 6.43), Akdeniz elementi 49 (% 3 28). Öksin elementi 30 (% 2.01) ve Hirkan-Öksin elementi 14 (% 0. 94) ve çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 671 (% 44.97)'dir. Alandan toplam 175 (','-;, 11.73) endenıik takson belirlenmiştir. 1492 taksonun 5'i Pteridophyta. 1487'sı Spermatophyta üyesidir. Spermatophyta üyelerinden 2'si Gymnospermae ve 1485ı Angiospernıae üyesidir. Angiosperm' lerin 1262'si üicotyledoneae ve 223 'ü Monoaıiyledoneou sınıfına aittir. İçerdikleri takson sayısına göre alandaki en büyük 10 familya sırasıyla Asteraccae 210 (% 14.07), Fabaceae 140 (% 9.38). Brassicaceae 129 (“.”8.65). Poaceae 116 (% 7.78), Caryophyllaceae 114 (% 7.64). Lamiaceae 95 (“,;, 6 37). Boragınaceae 70 (% 4.69). Apiaceae 62 {% 4.16), Scrophulariaceac 59 (”,. vV5). IMiaceae 55 (% 3.69)'dir. En çok takson içeren ilk 10 cins sırasıyla Astragalus 66 (% 4 42). Sılcuc 37 (% 2.48). Ahssum 34 (% 2.28). Ranunculus 26 (% 1.74). Centaurea 25 ('.'" I (.X). Salvia 18 sc alurıgı ikisi -/rulettim musıdmanicca, Scorzonercltım pan'iflorac. lloıJvvtnıı; vıolacıı birlikleri: step kesimlerinde ise: Thymo katschyani-Astragaleiuıu guııuıııjcn. Aegılo cylindrici-Stipetum ehrenbergiana. I'etrohagio alpina-Krodietum ahsıııthınd- ae, Ercmurelum spectabilii, Cirsio lappacai- Euphorbietum heteradenae. CcıUi'iıreo nimrodis-A cantholimonetum caryophyllaceae, Runıici caucasici-l'raııgoctıım ferulaceae. Euphorbio cheiradeniae-Eryngietum billardieri, Thymo kotschvaııı- Astragalatıım microcephalii birlikleri tanımlandı. Tanımlanan birliklerden 10'u bilim dünyası için yenidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FLORA AND VEGETATION OF ÖZALP (VAN) ÖZGÖKÇE, Fevzi Ph. D. Thesis, Biology Science Supervisor Assoc. Prof. Dr. Lutfi BEHÇET October 1999, 212 pages As result of the area investigations carried out between 1 996 and 1 998. In this study 7500 plant specimens have been collected. As a result of the taxonomic investigation of these materials 423 genus, 1250 species, 170 subspecies and 72 varieties belonging to 84 families were determined. A total of 1492 taxa have been collected from the area. 1 of them were collected for the first time and another 1 were collected for the second time the type specimen. Out of these 89 taxa are new records for B9 and 406 taxa are new records for B10 grid square. The distribution of the taxa in phytogeographic regions are as follows: Irano - Turanian 632 ( % 42.36), Euro - Siberian 96 ( % 6.43 ), Mediterranean 49 (% 3.28 ), Euxine 30 (% 2.01), Hyrcano-Euxine 14 (% 0.94) and unknown phytogeographic elements 671 (% 44.97). Total 175 (% 11.73) endemic species have been collected from the area. 5 species of the total 1492 taxa are belong to Pteridophyta division and 1487 taxa belong to Spemtatophta division. Gyninospermae and Angiospermae subdivisions have 2 and 1485 taxa. Respectivel> in Angiospermae, Dicotyledoneae include 1262 taxa and Monocotyledoneae include 223 taxa. According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: Asleraceae 210 (% 14.07), Fabaceae 140 (% 9.38), Brassicaceae 129 (% 8.65), Poaceae 1 16 (% 7.78). Caryophyllaceae 1 14 (% 7.64), Lamiaceae 95 (% 6.37), Boraginaceae 70 (% 4.69), Apiaceae 62 (% 4.16), Scrophulariaceae 59 (% 3.95) and Liliaceae 55 (% 3.69). The greatest 10 genera are ordered as follows: Astragalus 66 (% 4.42), Silene 37 (% 2.48), Alyssum 34 (% 2.28), Ranunculus 26 (% 1.74), Centaurea 25 (% 1.68), Salvia 18 (% 1.21), Scrophularia 16 (% 1. 07), Allium 15 (% 1.00), Veronica 15 (% 1.00), Cerastium 15 (% 1.00). When the flora of the area is analysed by Rauinkiaer's life forms, it is noted that hemicrytophytes 755 (% 50.60), therophytes 382 (% 25.60), cryptophytes 175 (% 11.73), chamaephytes 155 (% 10.39), phanerophytes 25 (% 1.68). In 34 taxa mentioned in our study definitions of the taxa of Turkeys and, in some cases, the neighbour countries' flora are reported to have been diverse in terms of different variations and some unknown particularities. As a result of the vegetation study in the wetland area of the investigation region were determined Phragmitetum australis, Butometum umbellati, Typhaetum latifoliae. Carici diandrae - Juncetum articullatii, Junco gerardii - Caricetum dilutae, Taraxaco scaturiginosi- Ihdetum musulmanicea. Scorzoneretum parviflorae, Hordeetum violacii associations and in the steppe area were determined Thymo kolschyani - Astragaletum gummiferi, Aegilo cylindrici - Stipetum ehrenbergiana, Petrohagio alpina-Erodietum absinthoidae, Eremuretum spectabilii. Cirsio lappacai-Euphorbietum heteradenae, Centeureo nimrodis-Acantholimon- etum caryophyllaceae, Rumici caucasici-Prangoetum ferulaceae, Euphorbio cheiradeniae- Eryngietum billardieri, Thymo kotschyani-Astragaletum microcephalii associations. 10 of which are new for science.