Aleksitimi ve zihinselleştirme becerisinin algılanan sosyal destek ve psikolojik dayanıklılık ile ilişkilerinin incelenmesi
Examining the relationship of alexithymia and mentalization ability with perceived social support and resilience
- Tez No: 851457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Zihinselleştirme, Algılanan Sosyal Destek, Psikolojik Dayanıklılık, Alexithymia, Mentalization, Perceived Social Support, Resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada duyguları tanıma ve ifade etmede zorlanma olarak adlandırılan aleksitimi kavramının, kişinin kendisinin ve başkalarının davranışlarının arkasında bulunan düşünce, istek ve duygu gibi zihin durumlarını anlama ve bunları birbiri ile ilişkilendirebilme düzeyi olan zihinselleştirme becerisinin, algılanan sosyal destek ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Demografik Bilgi Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testi, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 18-65 yaş aralığında 389 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda aleksitimi ile algılanan sosyal destek ve psikolojik dayanıklılık arasında orta düzeyde anlamlı negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Zihinselleştirme becerisi ile aleksitimi ve psikolojik dayanıklılık arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki gözlenmemiştir. Zihinselleştirme becerisi ile algılanan sosyal destek arasında istatistiksel olarak düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Aleksitimi ve zihinselleştirme becerisi düzeylerinin, algılanan sosyal destek düzeyindeki değişimin %17,6'sını açıklarken, psikolojik dayanıklılığın %26.4'ünü açıkladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between alexithymia, mentalization, perceived social support and resilience, and to determine to what extent alexithymia perceived social support and resilience with the mentalization. In this respect, Demographic Information Form, Toronto Alexithymia Scale, Reading the Mind in the Eyes Test, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Psychological Resilience Scale for Adults were used in the study. The sample of the study consists of 389 participants between the ages of 18-65. As a result of the research, a moderately negative significant correlation coefficients were determined between alexithymia, perceived social support and resilience. There were not observed any statistically significant correlation between mentalizing ability and alexithymia and resilience. A statistically low level of positive correlation was found between mentalizing skill and perceived social support. Alexithymia and mentalization explained 17.6% of the change in perceived social support; 26.4% of the change in resilience.