Tavşanlarda amniyotik sıvı ve plasenta membranın kemik iyileşmesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the amniotic fluid and placenta membrane on bone healing in rabbits
  1. Tez No: 851534
  2. Yazar: XHINI RIZAJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik rejenerasyonu, Kalvarial kemik defekti, Amniyotik sıvı, Plasenta, Bone healing, Calvarial defect, Amniotic fluid, Placenta
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmada tavşanlarda amniyotik sıvı ve plasenta membranın kemik iyileşmesi üzerinde etkisini incelemeyi amaçladık. Materyal - Metod: Çalışmada 24 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Toplam 24 tavşan; Sayı, cinsiyet ve sakrifikasyon sürelerine göre, Grup I (n=12; 6 dişi 6 erkek) erken kemik iyileşme grubu, Grup II (n=12;6 dişi 6 erkek) geç iyileşme grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Her tavşanın iki parietal kemiğine 6 mm çaplı 1.0-2.0 mm derinliğinde dairesel 4 adet kritik boyutta defekt hazırlandı. Defektlere göre; Grup I (n=24) serum & xenogreft (kontrol) grubu, Grup II (n=24) amniyotik sıvı & xenogreft grubu, Grup III (n=24) amniyotik plasental membran & xenogreft grubu, Grup IV (n=24) amniyotik sıvı & amniyotik plasental membran & xenogreft grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Tavşanların yarısı 4. hafta diğer yarısı ise 12. haftada sakrifiye edildi. Alınan örnekler histolojik ve immünohistokimyasal olarak incelendi. İmmünohistokimyasal olarak Alkalen fosfataz (ALP) ve Osteokalsin (OCT) ekspresyonlarına bakıldı. Yeni kemik oluşumu incelendiğinde hem 4. hafta hem de 12. hafta sonuçlarında kontrol grubu ile diğer gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık görüldü. Sonuç: Histopatolojik incelemeler sonucunda kısa dönem örneklerde erken gruplar arasında kemikleşme oranı en iyi olan grubun erken amniyotik sıvı amniyotik plasental membran grubu olduğu görülmüştür. Geç dönem örneklere göre kemikleşmenin en iyi gerçekleştiği grup geç plasenta grubudur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to examine the effects of amniotic fluid and placental membrane on bone healing in rabbits. Material-Method: 24 New Zealand rabbits were used in the study. A total of 24 rabbits were divided into 2 groups, Group I (n=12; 6 females, 6 males) early bone healing group and Group II (n=12; 6 females, 6 males) late healing group according to their number, sex, and saccharification times. Four critical size circular defects of 6 mm diameter and 1.0-2.0 mm depth were prepared in the two parietal bones of each rabbit. According to the defects they were divided into 4 groups; Group I (n=24) serum & xenograft (control) group, Group II (n=24) amniotic fluid & xenograft group, Group III (n=24) amniotic placental membrane & xenograft group, Group IV (n=24) amniotic fluid & amniotic placental membrane & xenograft group. Half of the rabbits were sacrificed in the 4th week and the other half in the 12th week. The samples were examined histologically and immunohistochemically. Alkaline phosphatase (ALP) and Osteocalcin (OCT) expressions were examined immunohistochemically. When the new bone formation was examined, a statistically significant difference was observed between the control group and the other groups in the results of both the 4th and 12th weeks. Conclusion: As a result of histopathological examinations, it was seen that the group with the best ossification rate among the early groups in short-term samples was the early amniotic fluid+placenta group. Compared to the late-term samples, the group with the best ossification was the late placenta group.