Spor bilimleri fakültesinde yüzme dersine giren öğrencilerin atılganlık özelliklerinin karşılaştırılması (ırak dohok üniversitesi öğrencileri ile Türkiye İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri örneği)
A comparison of assurance characteristics of students taking a swimming course at the faculty of sports sciences
- Tez No: 851814
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Yüzme, Atılganlık, Physical Education, Swimming, Assertiveness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma 2022/2023 yıllarında İstanbul Aydın Üniversitesi okuyan Türk öğrencilerin ve Irak Dohok Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültelerinde okuyan Türkmen öğrencilerin katılımı ile toplam 200 öğrenci ile yapılmıştır. Her iki üniversite de okuyan öğrencilerin Atılganlık özellikleri belirlenip karşılaştırmaları yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğrencilerin atılganlık düzeylerini belirlemek için Uzun Form Beş Faktör Kişilik Envanteri ve Gözden Geçirilmiş Uzun Form Altı Faktörlü Kişilik Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi ve one way Anova testleri uygulanmıştır. Analiz sonucunda, kadın (104.88, SS=12.22) ve erkek (X=109.00, SS=14.30) öğrenci grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (t (389) =2.90, p=0.04). Ayrıca, Türk (100.64, SS=13.27) ve Irak'lı türkmen (X=114.02, SS=10.51) öğrenci grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (t (397) =-11.06, p=0.00). Öğrencilerin antrenman yaşlarının atılganlık envanterinden aldıkları puanlar arasında farklılık oluşturduğu Anova tablosunda görülmektedir. Öğrencilerin annelerinin eğitim seviyelerine göre öğrencilerin atılganlık envanterinden aldıkları puanlar arasında farklılık oluşturduğu Anova tablosunda görülmektedir. Öğrencilerin babalarının eğitim seviyelerine göre öğrencilerin atılganlık envanterinden aldıkları puanlar arasında farklılık oluşturduğu Anova tablosunda görülmektedir. Çalışma sonunda Kadın ve Erkek öğrenci grupları arasında atılganlık özelliklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Yine Türk ve Irak'lı türkmen öğrenci grupları arasında atılganlık düzeylerinde önemli bir fark bulunmuştur. Yine öğrencilerin annelerinin eğitim seviyelerine göre öğrencilerin atılganlık envanterinden aldıkları puanlar arasında farklılık oluşturduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on 200 students from Istanbul Aydın University and Türkmen students from Iraq Dohok University Faculty of Sports Sciences students in 2022/2023 and who took swimming lessons. Assertiveness characteristics of the students studying at both universities were determined and compared. As data collection tools in the study, the Long Form Five-Factor Personality Inventory and the Revised Long Form Six-Factor Personality Inventory were used in this study to determine the assertiveness levels of the students. T test and one-way Anova tests were applied to analyze the data. As a result of our research: As a result of the analysis, a statistically significant difference was found between the female (104.88, SD=12.22) and male (X=109.00, SD=14.30) student groups (t(389)=2.90, p=0.04). As a result of the analysis, a statistically significant difference was found between Turkish (100.64, SD=13.27) and Iraqi (X=114.02, SD=10.51) student groups (t(397)=-11.06, p=0.00). It is seen in the Anova table that the training ages of the students make a difference between the scores they get from the assertiveness inventory. It is seen in the Anova table that there is a difference between the scores the students get from the assertiveness inventory according to the education level of the mothers of the students. It is seen in the Anova table that the students' fathers differ in the scores they get from the assertiveness inventory according to their education level. At the end of the study, a statistically significant difference was found in assertiveness characteristics between male and female student groups. Again, a significant difference was found in assertiveness levels between Turkish and Iraqi student groups. It was also revealed that there was a difference between the scores the students received from the assertiveness inventory depending on the education level of their mothers. Differences in the assertiveness levels of Turkish and Iraqi students should be investigated.