Stratejik iletişim yönetimi bağlamında kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarından 'Sorumlu iletişim' uygulamalarına geçiş sürecinin nedensel değerlendirilmesi
- Tez No: 852011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELGİZ YILMAZ ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Sorumlu İletişim, Sürdürülebilir İletişim, Sustainability, Corporate Social Responsibility, Responsible Communication, Sustainable Communication
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde kurumlar, çok boyutlu stratejik bir anlayış benimseyerek devamlılıklarını sağlayabilmektedirler bunun anlamı sadece ekonomik karlılığa ve başarıya odaklanmadan, toplum ve çevre ile olan ilişkilerini de göz önünde bulundurarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu bağlamda ele alındığı zaman, kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik kavramları son yıllarda artarak önem kazanmış ve kurumların stratejik iletişim yönetimi süreçlerine entegre edilmiştir. Kurumsal sosyal sorumluluk, işletmelerin toplumun beklentilerine uygun olarak sosyal, çevresel ve ekonomik sorumluluklarını yerine getirmesi anlamına gelmektedir. Sürdürülebilirlik ise, mevcut ihtiyaçları karşılamak için kaynakları etkin bir şekilde kullanırken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da gözetmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu tez çalışması, stratejik iletişim yönetimi bağlamında kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarından“sorumlu iletişim”uygulamalarına geçiş sürecinin nedensel değerlendirmesini amaçlamaktadır. Sorumlu iletişim, işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik faaliyetlerini paydaşlarına aktarırken, şeffaf, dürüst ve etkili bir iletişim stratejisi izlemesini ifade etmektedir. Bu çalışma, işletmelerin sorumlu iletişim uygulamalarına geçiş sürecindeki nedenleri ve bu sürecin nasıl gerçekleştiğini anlamak için bir çerçeve sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a growing trend among institutions to adopt a multi-dimensional strategic understanding, which enables them to operate with regard to their relationship with society and the environment, instead of focusing solely on economic profitability and success. This has led to an increasing emphasis on the concepts of corporate social responsibility and sustainability, which have now become integrated into the strategic communication management processes of institutions. Corporate social responsibility refers to the notion that companies should fulfill their social, environmental, and economic responsibilities in line with society's expectations. On the other hand, sustainability is an approach that seeks to use resources efficiently to meet current needs while monitoring the needs of future generations. The main objective of this thesis is to evaluate the causal relationship between the transition from corporate social responsibility and sustainability practices to“responsible communication”practices in the context of strategic communication management. Responsible communication refers to the practice of pursuing a transparent, honest, and effective communication strategy while communicating corporate social responsibility and sustainability activities to stakeholders. This study aims to provide a framework to understand the reasons for the transition to responsible communication practices and how this process takes place.