Evolution of the architectural form based on the geometrical concepts
Mimari formun oluşum sürecinde geometrik kavramlar
- Tez No: 85243
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Temel Geometri, Saf Geometrik Formlar, Geometrik Düzenlemeler, Formal Tasarım, Soyut Geometrik Kavramlar, Tasarım Olguları, Geometrik Tasarım, Mimari Morfoloji, Basic Geometry, Pure Geometrical Forms, Geometrical Organizations, Formal Design, Abstract Geometrical Concepts, Design Fundamentals, Geometrical Design, Architectural Morphology. TCYVKm
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
öz Bu çalışma temel geometrik elemanların mimari form ve mekan organizasyonu oluşturmaya yönelik yararlı kullanımlarını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu anlamda mimari fikir, form, mekan, ve geometrik kavramlar çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmanın üç temel amacı vardır. Birinci amaç mimari formu oluşturan geometrik elemanların (nokta, çizgi, düzlem, hacim, temel geometrik şekiller vb...) ortaya çıkarılması ve anlamlı kompozisyonlar üretebilmek için kullanılan bu elemanların tanımlanması. İkinci amaç, bu temel geometrik elemanların kendi aralarındaki ilişkilerin ve biraraya geliş şekillerinin geometrik kurallar çerçevesinde gözler önüne serilmesi. Okuyucunun bu organizasyon ve düzenleme yöntemlerinden, daha önceden yapılmış bir binayı okuma yeteneklerini geliştirecek ipuçları almaları ve hatta bu organizasyon pensiplerinden kendi tasarımlarına katkıda bulunacak yararlı veriler elde etme olanakları bulacaktan düşünülmüştür. Üçüncü olarakta, tarihte daha önceden yapılmış ve günümüzdede yapılmaya devam eden geometrik kavram esaslı çalışmalara gözatmak amaçlanmıştır. Bu şekilde mimarların bir binayı tasarlarken yada tasarlanmış binayı analiz ederken zengin bakış açısı kazanması arzulanmıştır. Çalışmanın sonunda okuyucunun mimari zevk ve anlayışının gelişmesi beklenmektedir. Bu çalışmayı okuyan okuyucunun, eğer mimarsa, daha etkin tasarımlar yapabileceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to reveal utilizes of basic geometrical elements in aspect to architectural form and space organization. In this consideration, architectural idea has been taken up within the framework of form, space, and geometrical concepts throughout the study. Essentially, this work has three major objectives. The first is to look at the basic geometrical elements (point, line, plane, primary shapes, solid, etc.) which are based on the grammar of architectural form and then define the grammar that can be used to organize meaningful architectural compositions. The second objective is to relate these components of architectural form and to show how to organize them within the framework of geometrical rules. Through this organization the reader will develop to ability to consciously read a work of architecture and perhaps will even enhance his ability to design by using the grammar as a framework for logical self-criticism. The third is to look at the examples of building which have been designed according to geometrical concepts throughout the history of architecture. As a result of this overview İt is aimed that architects still find some inspirations from earlier or current buildings while analyzing or designing them geometrically. It is hoped that in the end the reader will have developed a greater understanding and enjoyment of architecture. And if he/she is and architect, his/her works may become more effective.