Psoriasis hastalarının lezyonlu ve lezyonsuz derisindeki doku hafıza t hücrelerinin sağlıklı gönüllülerle kıyaslanarak hastalık patogenezindeki rolünün belirlenmesi
Determination of the role of tissue resident memory t cells in the pathogenesis of psoriasis by comparing lesional and non-lesional skin of psoriasis patients with healthy volunteers
- Tez No: 852479
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA ÖKSÜM SOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: CD103, CD69, psoriasis, TRM hücreleri, CD103, CD69, psoriasis, tissue resident memory cells
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Giriş: Psoriasis genetik olarak yatkın kişilerde çeşitli çevresel tetikleyicilerle ortaya çıkan multifaktöriyel, kronik, inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Genetik faktörlerin yanı sıra deri ve immün sistem anormalliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Amaç: Doku hafıza T (TRM) hücreleri çeşitli hastalıklarda tanımlanmış ve hastalıkların lokal nüksünde rol oynadıkları gösterilmiştir. Psoriasisli hastalarda lezyonların iyileştikten sonra aynı yerde tekrarlama eğilimi gösterdiği bilinmektedir. TRM hücrelerinin psoriasisli kişilerde hastalık hafızası oluşumunda ve lezyonların lokal nüksünde önemli rol oynayabileceği varsayılmaktadır. Bu çalışmada TRM hücrelerinin psoriasis oluşum mekanizmasındaki rollerinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniğine başvuran 20 kronik plak psoriasis hastası ve 15 sağlıklı kontrol onamları alınarak dahil edilmiştir. Hastaların lezyonlu ve lezyonsuz bölgelerinden aynı zamanda sağlıklı kontrollerden deri biyopsisi ve kan örnekleri alınmıştır. Alınan kan ve doku örneklerinde TRM hücrelerinin yüzey belirteçleri olan CD4, CD8, CD103, CD69, CD49A, CXCR6, IL23R'nin ve IL15, TGF-β sitokinlerinin mRNA gen ekspresyon seviyelerine bakılmıştır. Transkript seviyeleri doku ve kan örneklerinde RNA izolasyonu yapıldıktan sonra Real Time PCR yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada CD4, CD103 ve IL23R genlerinin transkript seviyelerinin hastaların lezyonlu ve lezyonsuz dokusunda, kontrollere kıyasla anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir. TGF-β1'in transkript seviyesinin lezyonlu dokuda, lezyonsuz dokuya ve kontrollere kıyasla anlamlı şekilde azaldığı; IL15'in transkript seviyesinin ise lezyonlu dokuda kontrollere kıyasla anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir. CXCR6'nın transkript seviyesinin lezyonlu dokuda lezyonsuz dokuya göre anlamlı şekilde arttığı, lezyonsuz dokudaki transkript seviyesinin ise kontrollere göre anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir. Bakılan kan örneklerinde ise CD4'ün transkript seviyesinin hastalarda sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç: CD4, CD103, TGFB1, IL15, CXCR6 ve IL23R'nin transkript seviyelerinin psoriasisli hastaların hem lezyonlu hem de lezyonsuz dokularında belirgin seviyede azaldığı tespit edilmiştir. Literatürde bugüne kadar yapılan çalışmalarda TRM hücreleri ile ilgili belirteçlerin protein seviyelerine bakılmış ve genellikle bu proteinlerin seviyeleri yüksek bulunmuştur. Yaptığımız çalışmada literatürden farklı olarak bu belirteçlerin transkript seviyelerini belirledik ve sonuçta CD4, CD103, TGFB1, IL15, CXCR6 ve IL23R'nin hastaların lezyonlu ve lezyonsuz dokusunda belirgin şekilde farklandığını saptadık. Bu farkın da hem psoriasis lokal doku patogenezi hem de TRM hücre profili ile ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Psoriasis tedavisinde nüks önemli bir problemdir ve psoriatik deride oluşan hastalık hafızası nedeniyle etkili tedavilerden sonra bile nüks görülebilmektedir. Bu yüzden TRM'yi hedefleyen tedavi seçeneklerinin psoriasis tedavisinde daha kalıcı bir etki sağlayabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmamızın bu konuda literatüre katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Psoriasis is a chronic, inflammatory skin disease with a multifactorial etiology that manifests in genetically predisposed individuals exposed to various environmental triggers. Alongside genetic factors, abnormalities in the skin and immune system are believed to contribute to its development. Objective: Tissue Resident Memory T (TRM) cells have been identified in various diseases and demonstrated to play a role in local recurrences. It is known that lesions in psoriasis patients tend to reoccur in the same locations after healing. This study aims to investigate the potential role of TRM cells in the formation of disease memory and local recurrence of lesions in individuals with psoriasis. Patients and Methods: The study included 20 patients with chronic plaque psoriasis and 15 healthy controls, who provided consent, from the Dermatology and Venereology Clinic at Erciyes University Faculty of Medicine. Skin biopsies and blood samples were obtained simultaneously from lesional and non-lesional areas of patients and healthy controls. The mRNA gene expression levels of surface markers of TRM cells, including CD4, CD8, CD103, CD69, CD49A, CXCR6, IL23R, and cytokines IL15 and TGF-β, were examined in the collected blood and tissue samples using Real Time PCR after RNA isolation. Results: In this study, it was observed that the transcript levels of CD4, CD103, and IL23R genes significantly decreased in both lesional and non-lesional tissues of patients compared to controls. The transcript level of TGF-β1 was significantly reduced in lesional tissue compared to non-lesional tissue and controls, while IL15 transcript levels were significantly decreased in lesional tissue compared to controls. CXCR6 transcript levels increased significantly in lesional tissue compared to non-lesional tissue, whereas the transcript levels in non-lesional tissue were significantly decreased compared to controls. In the examined blood samples, the transcript level of CD4 was found to be significantly reduced in patients compared to healthy controls. Conclusion: The transcript levels of CD4, CD103, TGFB1, IL15, CXCR6, and IL23R were found to be significantly decreased in both lesional and non-lesional tissues of psoriasis patients. In contrast to previous studies focusing on protein levels of TRM cell markers, our study uniquely determined the transcript levels of these markers. We observed distinct differences in the transcript levels of CD4, CD103, TGFB1, IL15, CXCR6, and IL23R in both lesional and non-lesional tissues of psoriasis patients. We believe that these differences are associated with both the local tissue pathogenesis of psoriasis and the TRM cell profile. Recurrence is a significant problem in psoriasis treatment, and even after effective treatments, relapses can occur due to the disease memory in psoriatic skin. Therefore, we believe that treatment options targeting TRM cells may provide a more permanent effect in psoriasis treatment. We anticipate that our study will contribute to the literature in this regard.