2019-2022 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp polikliniğine başvurmuş hayati tehlikesi olan olguların kemik kırıkları ile ilişkisinin adli/tıbbi olarak retrospektif incelenmesi
A forensic/medical retrospective forensic examination of the relationship between bone fractures and life-threatening cases admitted to the forensic medicine outpatient clinic of Trakya University Faculty of Medicine between the years 2019-2022
  1. Tez No: 852828
  2. Yazar: ÖMER BEKLEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ MERİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli travmatoloji, hayati tehlike, kemik kırığı, Forensic traumatology, life threatening, bone fracture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına adli rapor düzenlenmesi amacıyla başvurmuş hayati tehlikeye neden olan yaralanması bulunan olguların tanı, klinik seyir, sosyodemografik özellikleri, yaralanma bölgesi, kemik kırığı olup olmadığı ve kemik kırığı olan hastaların özelliklerinin değerlendirilmesi, bu özelliklerin hayati tehlike ile ilişkisinin karşılaştırılması, rapor sonucu ve bölgedeki adli olay çeşitliliği gibi verilerin elde edilmesi, bu verilerin aralarındaki ilişkilerin değerlendirilmesi, sonuçların ülkemizde yapılmış benzer çalışmalarla karşılaştırılarak tartışılması amaçlanmıştır. Geriye dönük olarak yaptığımız çalışmada 01.01.2019-31.12.2022 yılları arasında Anabilim dalımız polikliniğine başvurmuş hayati tehlikesi bulunan olgular çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmaya dâhil edilen 385 olgunun %80,3'ü erkek, %19,7'si kadınlardan oluşmaktadır. Olguların yaş ortalaması 37,59 ± 18,98'dir. Olgularımızın en sık 2020 yılında (%28,6), yaz mevsiminde (%37,7), ağustos ayında (%12,7) acil servise başvurdukları tespit edilmiştir. Olay tarihi ile adli rapor talep edilmesi arasında ortalama 3,23 aylık bir süre olduğu gözlenmiştir. Tüm olguların %70,6'sında kemik kırığı görülmüştür. Olgularımızda hem hayati tehlikeye neden olan yaralanmaların en sık bulunduğu bölgenin hem de kırıkların en sık saptandığı bölgenin göğüs bölgesi olduğu ve bu bölgedeki yaralanmaların %54,5'inin trafik kazaları nedeniyle oluştuğu tespit edilmiştir. Kemik kırıklarının %72,4'ünün yaşamsal fonksiyonlara etki skorlamasında ağır sınıfında bulunduğu saptanmıştır. Düzenlenen adli raporlardaki hata ve eksikliklerin azaltılması, trafik kazaları vakalarında göğüs bölgesinin detaylı incelenmesi, lomber kırık varlığında iç organ hasarı açısından vakanın incelenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the diagnosis, clinical course, sociodemographic characteristics, site of injury, presence or absence of bone fracture and the characteristics of patients with bone fracture, to compare the relationship between these characteristics and life-threatening injuries, to obtain data such as the result of the report and the variety of forensic incidents in the region, to evaluate the relationships between these data, and to discuss the results by comparing them with similar studies conducted in our country. In this retrospective study, patients with life-threatening conditions who applied to the outpatient clinic of our department between 01.01.2019 and 31.12.2022 were included in the study. Of the 385 cases included in the study, %80,3 were male and %19,7 were female. The mean age of the cases was 37,59 ± 18,98 years. It was determined that our cases most frequently presented to the emergency department in 2020 (%28,6), summer (%37,7) and August (%12,7). It was observed that there was an average of 3,23 months between the date of the incident and the request for a forensic report. Bone fractures were observed in 70,6% of all cases. It was determined that both the most common site of life-threatening injuries and the most common site of fractures in our cases was the chest region and 54,5% of the injuries in this region were caused by traffic accidents. It was determined that 72,4% of the bone fractures were classified as severe in the scoring of the effect on vital functions. It is thought that the errors and deficiencies in forensic reports should be reduced, the chest region should be examined in detail in cases of traffic accidents, and the case should be examined in terms of internal organ damage in the presence of lumbar fracture.