Employment generation and productivity: Evidence from Turkish manufacturing industry
İstihdam yaratma ve verimlilik: Türk imalat sanayisinden kanıtlar
- Tez No: 852845
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ALTİNANAHTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Blinder-Oaxaca ayrıştırma, Tanımlama sorunu, TFP, İki Bölümlü model, Blinder-Oaxaca decomposition, Identification Issue, TFP, Two-part model
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Firma düzeyinde üretkenlik üzerine yapılan çalışmalar, büyük ve küçük şirketler arasında önemli üretkenlik farklılıkları olduğunu göstermiştir. Bu varyasyonlar, şirketler arasındaki Toplam Faktör Üretkenliği'ni (TFP) etkileyen faktörlerin dağılımındaki farklardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Ayrıca bu faktörlerin getirilerindeki farklılıkların da bunda etkili olabileceği ön görülmektedi. Bu tezde, Türkiye'nin üretkenliği, Türk imalat endüstrisine ait geniş bir veri setini kullanılarak analiz edilmiştir. Girişimci Bilgi Sistemi'nden (EIS) elde edilen veriler, küçük işletmelerin büyük işletmelerden daha az üretken olduğunu göstermektedir, bu bakımından aralarında önemli bir üretkenlik farkı bulunmaktadır. Bu üretkenlik farkına her faktörün katkısını belirlemek için Blinder-Oaxaca ayrıştırma tekniği kullanılmıştır. Bu teknik, birçok çalışmada kullanılmaktadır. Çalışmamızda birden fazla set dummy değişkeni kullanılarak ortaya çıkan tanımlama sorununu ele alınmıştır. Ayrıca Yun (2005) tarafından önerilen çözüm kullanarak Türkiye'nin boyut üretkenlik farkı tahmin edilmiştir. TFP'yi hesaplamak için Ackerberg (2015) tarafından önerilen yöntemi kullanıyoruz; bu yöntem, kârı maksimize etmeye çalışan firmaların TFP'yi erken aşamada gözlemleyebileceklerini ve buna göre faktör giriş kararlarını ayarlayabileceklerini ele almaktadır. Tezde, 2006 yılında var olan 59,560 firmayı izlenerek, farklı boyut ve yaş gruplarındaki firmaların istihdam oluşturmaya katkısı araştırılmış ve bu firmaların yaşama oranlarındaki farkları ele alınmıştır. İstihdamın 2020'deki büyüme oranını ve bu oranın boyut ve yaş grupları arasındaki dağılımını tahmin etmek için İki Bölümlü model kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Studies on productivity at the firm level showed significant differences in productivity between large and small companies. These variations could be due to differences in the distribution of factors that affect Total Factor Productivity (TFP) across companies of different sizes, besides differences in the returns on these factors. In this thesis, we analyze the productivity of Turkey using a large dataset of the Turkish manufacturing industry, obtained from the Entrepreneur Information System (EIS), the data shows small firms are less productive than large firms, with a significant productivity gap between them. We use the Blinder-Oaxaca decomposition technique to identify the overall endowment and return effects and quantify each factor's contribution to the productivity gap. While many works use the Oaxaca-Blinder decomposition, our study tackles the identification issue that arises if the model utilizes more than one set of dummy variables, using the solution proposed by Yun (2005) to estimate the Turkish size productivity gap. To calculate TFP, we use the method proposed by Ackerberg et al. (2015), which considers the endogeneity issue that arises when firms seeking to maximize profits can observe their TFP early on and adjust their factor input decisions accordingly. The dissertation tracks 59,560 firms that existed in 2006 to investigate the contribution of firms of different sizes and ages to employment generation, taking into account the differences in survival rates of these firms. The Two-part model is used to estimate the growth rate of employment in 2020 and decompose it across groups of sizes and ages.