Mental health continuum of cancer patient's caregivers: Resilience, transformative power of suffering, and hope
Kanser hastalarının yakınlarının ruh sağlığı sürekliliği: Psikolojik sağlamlık, acının dönüştürücü gücü ve umut
- Tez No: 853270
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA GÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kanser Hastası Yakınları, Ruh Sağlığı Sürekliliği, Psikolojik Sağlamlık, Acının Dönüştürücü Gücü, Umut, Cancer Patients' Caregivers, Mental Health Continuum, Resilience, Transformative Power of Suffering, Hope
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kanser hastası yakınlarında sosyo-demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, yakınlık derecesi, yaşama durumu (hastayla ya da değil), kanser değişkenleri (tanı alma zamanı, kanser evresi), ruh sağlığı durumu (tanıdan sonra yardım alma, yardıma ihtiyaç duyma)), psikolojik sağlamlık, acının dönüştürücü gücü ve umut ruh sağlığı sürekliliğinin yordayıcı rolünü anlamak için bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini erken dönem kanser hastası olup metastaz yapmayan ve son beş yıl içinde tanı almış hastaların yetişkin yakınları olan 119 kişi (92 kadın ve 27 erkek) oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında, Demografik Bilgi Formu, Ruh Sağlığı Sürekliliği Ölçeği – Kısa Form (RSSÖ-KF), Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ), Acının Dönüştürücü Gücü Ölçeği (ADGÖ) ve Sürekli Umut Ölçeği (SUÖ) kullanılmıştır. Pearson Korelasyon analizi, hiyerarşik regresyon analizi ölçekleri test etmek için analizlerde kullanılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre hastanın eşi olmanın ruh sağlığı sürekliliği üzerinde olumsuz, hastayla ayrı yaşamanın ve psikolojik desteğe ihtiyaç duymamanın ruh sağlığı sürekliliği üzerinde olumlu yordayıcı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Bunun yanında psikolojik sağlamlık, acının dönüştürücü gücü ve umudun kanser hastası yakınlarının ruh sağlığı sürekliliği üzerinde yordayıcı bir etkisi olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, yaş, cinsiyet, hastanın partneri, çocuğu ya da ebeveyni olmak, kanser evresi, tedavi süreci ve psikolojik destek almak ile hasta yakınlarının ruh sağlığı sürekliliği arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate predictive role of socio-demographic variables (age, gender, caregivers of patient, and living conditions with the patient), cancer-related variables (time of diagnosis, stage of cancer), psychological conditions (receiving help after diagnosis, needing psychological support), resilience, transformative power of suffering, and hope on mental health continuum of caregivers of cancer patients. The sample involved 119 participants (92 females and 27 males) who were caregivers of early-stage cancer patients who were diagnosed with cancer in last five years without metastasis. In data collection part, Demographic Information Form, Mental Health Continuum Scale-Short Form (MHCS-SF), Brief Resilience Scale (BRS), Transformative Power of Suffering Scale (TPSS), and Dispositional Hope Scale (DHS) were used. Pearson Correlation, and Hierarchical Regression Analysis were used to test scales of MHCS-SF, BRS, TPSS, and DHS. The findings of the study revealed that being spouse of the patient negatively, not needing for psychological help and living separately with the patient positively predicted mental health continuum while resilience, transformative power of suffering and hope also had a predictive role on mental health continuum. On the other hand, there were no predictive role of age, gender, being partner, being child, being parent, cancer stage, treatment duration, receiving psychological help or not on mental health continuum.