Kuzeydoğu Akdeniz'de (Hatay-Adana, Türkiye) deniz suyu ve sedimana ait bazı fizikokimyasal özelliklerin Caulerpa taxifolia var. distichophylla (Sonder) verlaque, huisman & procaccini (Chlorophyta)'nın dağılımına etkisi
The effect of some physicochemical properties of seawater and sediment on the distribution of caulerpa taxifolia var. distichophylla (Sonder) verlaque, huisman & procaccini (Chlorophyta) in the northeastern mediterranean sea (Hatay-Adana, Turkey)
  1. Tez No: 853461
  2. Yazar: OSMAN BARIŞ DERİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: C. taxifolia var. distichophylla, yayılımcı türler, Doğu Akdeniz, Levant Denizi, çevresel faktörler, C. taxifolia var. distichophylla, invasive species, Eastern Mediterranean, Levant Sea, environmental factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma Caulerpa taxifolia var. distichophylla'nın İskenderun Körfezi'ndeki dağılım alanlarının ve derinliklerinin saptanması, kolonileşme seviyeleri ve biyokütlesinin çevresel parametreler ile ilişkisinin belirlenmesi amacıyla, Çevlik - Yumurtalık arasında 6 istasyonda 6 derinlik konturunda Mayıs 2010- Mart 2012 arasında mevsimsel olarak yürütülmüştür. Makroalgin İskenderun Körfezi'nde çoğunlukla -10m konturunda, dağılımının -10m ile -30m arasında olduğu belirlenmiş, ROV çalışmaları sırasında da -56m'de küçük bir koloni tespit edilmiştir. Çalışma boyunca kolonilerin tamamının küçük ve dağınık oldukları gözlenmiştir. Algin biyokütle değerleri 0.01 g/m2-18.66 g/m2 arasında değişmiştir. 2 yıllık süreçte elde edilen deniz suyundaki çevresel parametrelerin ortalamaları; sıcaklık 23.76 ± 3.92oC; çözünmüş oksijen 6.59 ± 0.80 mg/l; tuzluluk 39.31 ± 1.17 ppt; pH 8.17 ± 0.15; nitrat nitrit azotu 0.72 ± 1.09 µM; ortofosfat 0.39 ± 0.66 µM; amonyum azotu 0.94 ± 0.75 µM; askıda katı madde 2.83 ± 3.18 mg/l; klorofil-a 0.52 ± 0.61 µg/l ; % penetrasyon 10.57 ± 9.57; Secchi derinliği 7.89 ± 3.29 m olarak bulunmuştur. Sedimentte ise ortalama % su 31.93 ± 9.10; % yakma kaybı 5.04 ± 2.87; kjehdal azotu 2886.58 ±-2045.36 mg/l; toplam fosfor 368.45 ± 136.52 mg/l olarak bulunmuştur. Caulerpa taxifolia var. distichophylla çoğunlukla kum ve kum-silt yapısındaki -10m derinlik konturunda, mevsim olarakta kış ve ilkbahar mevsimlerinde gözlenmiştir. Yapılan istatistik analizlerde suyun fizikokimyasal parametrelerinden sıcaklık ve ortofosfat fosforunun, sedimentte de kumun varlığının C. taxifolia var. distichophylla'nın bulunma olasılığı ile ilişkisinin pozitif olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out seasonally between May 2010 and March 2012 at 6 depth contours at 6 stations between Çevlik and Yumurtalık, in order to determine the distribution areas and depths of Caulerpa taxifolia var. distichophylla in İskenderun Bay and to determine the relationship between colonization levels and biomass with environmental parameters. It was determined that the macroalgae was mostly at the -10m depth contour in Iskenderun Bay, its distribution was between -10m and -30m depth contour, and a small colony was detected at -56m depth during ROV studies. During the study, it was observed that all colonies were small and scattered. Algae biomass values varied between 0.01 g/m2-18.66 g/m2. Gulf averages of environmental parameters obtained in a 2-year period are as the following: temperature was 23.76 ± 3.92 oC, dissolved oxygen was 6.59 ± 0.80 mg/l, salinity was 39.31 ± 1.17 ppt, pH was 8.17 ± 0.15, nitrate nitrite nitrogen was 0.72 ± 1.09 µM, orthophosphate was 0.39 ± 0.66 µM, ammonium nitrogen was 0.94 ± 0.75 µM, suspense solid matter was 2.83 ± 3.18 mg/l, chlorophyll-a was 0.52 ± 0.61 µg/l, % penetration was 10.57 ± 9.57, Secchi depth was 7.89 ± 3.29 m. In the sediment, average % water was 31.93 ± 9.10; % combustion loss was 5.04 ± 2.87; kjehdal nitrogen was 2886.58 ±-2045.36 mg/l; total phosphorus was 368.45 ± 136.52 mg/l. Caulerpa taxifolia var. distichophylla was mostly observed in the -10m depth contour of sand and sand-silt structure, and was observed in winter and spring seasons. In the statistical analysis, it was determined that temperature and orthophosphate phosphorus, which are among the physicochemical parameters of the water, and the presence of sand in the sediment, had a positive relationship with the probability of the presence of C. taxifolia var. distichophylla.