Harran Ovası koşullarında bazı soya (glycine max L.) çeşitlerinin ikinci ürün olarak en uygun ekim zamanının belirlenmesi üzerinde araştırma
A Study to determine the most suitable period under the conditions of Harran plain for sowing soybean glycine max L. merill cultivars os the second product
- Tez No: 85354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. AHMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soya, Ekim Zamanı, Çeşit, Verim, Verim Unsurları. n, Soybean, Sowing Date, Second Crop, Cultivar, Yield, Yield Components. in
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Vedat BEYYAVAS ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HARRAN OVASI KOŞULLARINDA BAZI SOYA (Glycine Max. (L) MerilL) ÇEŞİTLERİNİN İKİNCİ ÜRÜN OLARAK EN UYGUN EKİM ZAMANININ BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA VEDAT BEYYAVAS KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç. Dr. H. Ahmet YILMAZ Yıl : 1999, Sayfa:47 Jüri : Doç.Dr.H. Ahmet YILMAZ : Yrd.Doç.Dr. Fatih KELLİ : Yrd.Doç.Dr. Akif ESKALEN Bu çalışma, Harran Ovası koşullarında, tahıl hasadından sonra, ikinci ürün olarak yetiştirilecek bazı soya (Glycine Max. (L) Merill.) çeşitlerinin (A.3935, A.3127, Ataem 1, Mitchell), 10 Hazirandan itibaren 10'ar gün arayla 4 farklı ekim zamanında (10 Haziran, 20 Haziran, 30 Haziran, 10 Temmuz) ekilerek, en uygun ekim zamanının saptanması amacıyla yapılmıştır. Ekim zamanlarına göre dekara verim 259.8-341.4 kg arasında değişerek, en yüksek verim 20 Haziran ekimlerinden, en düşük verim ise, 10 Temmuz ekimlerinden elde edilmiştir. Çeşitler arasında en yüksek ortalama 333.2 kg/da ile A.3935 çeşidinden, en düşük ortalama verim ise, 280.7 kg/da ile A.3127 çeşidinden elde edilmiştir. İncelenen özellikler yönünden ekim tarihi geciktikçe dekara verim, tohum verimi, tohum sayısı, ilk meyve yüksekliği, bitki boyu ve boğum sayısı azalırken, bin tane ağırlığı artmıştır. Ekim zamanının yağ ve protein oranı üzerine etkisi ise, istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Vedat BEYYAVAS ABSTRACT MSc THESIS A STUDY TO DETERMINE THE MOST SUITABLE PERIOD UNDER THE CONDITIONS OF HARRAN PLAIN FOR SOWING SOYBEAN (Glycine Max. (L) Merill) CULTTVARS AS THE SECOND PRODUCT. VEDAT BEYYAVAS FIELD CROP DEPARTMENT OF AGRICULTURAL FACULTY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY Supervisor: Doç. Dr. H. Ahmet YILMAZ Year : 1999, Page: 47 Jury : Doç.Dr.H.Ahmet YTLMAZ : Yrd.Doç.Dr. Fatih KILLI : Yrd.Doç.Dr.Akif ESKALEN This study was performed to determine the best sowing date from June 10 with an interval of 10 days (10th, 20th, 30th of June and 10th of July) for some soybean cultivars such as A.3935, A.3127, Ataem-1, Mitchell under the conditions of Harran Plain The yield/da with respect to the sowing period changed between 259.8- 341.4 kg, and the highest and the lowest yield were obtained in the sowings on June 20 and July 10, respectively. While the highest average yield was 333.2 kg/da for A.3935 cultivar, the lowest yield was 280.7 kg/da for A.3127 cultiyar Considering the studied characteristics, it was observed that late sowing period decreased the yield, pod yield per plant, number of seeds, first pod height, plant height and number of nodes but 1000-seed weight increased. The effect of sowing period on the rate of oil and protein was found to be statistically insignificant.