EEG işaretlerinin dalgacık analizi ve diğer yöntemlerle karşılaştırılması
Wavelet analysis of EEG signals and comparing them to the other methods
- Tez No: 85364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KEMAL KIYMIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgacık (Wavelet) Transformu, Short-Time Fourier Transform, Elektroensefalogram (EEG) işaretleri
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ EEG İŞARETLERİNİN DALGACIK ANALİZİ VE DIGER YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Mahit GÜNEŞ KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Doç. Dr. M.Kemal Kıymık Yıl: 1998, Sayfa: 67 Jüri: Doç. Dr. M.Kemal Kıymık Doç.Dr. H.Rıza Özçalık Doç.Dr.Adnan Küçükönder EEG işaretleri, beynin sinirsel faaliyetleri sonucu elde edilen biyoelektriksel işaretler olup frekans bileşenleri son derece önemlidir. Sağlıklı bir EEG işareti nörolog tarafmdan iyi bir şekilde bilinebilir. Sinyalden herhangi bir sapma patalojik belirti olarak düşünülür. Patalojik belirtiler zaman alanmda farkedilmeyebilir. Nörologlar genellikle zaman alanma göre teşhis yapmaktadırlar. Son zamanlarda bu patalojik belirtilerin bulunmasmda frekans bileşenlerinden faydalanılmaktadır. EEG sinyallerinde arada sırada kısa süreli ortaya çıkan dik darbeler ve kompleks dalgalar teşhis açısından önemli bilgiler taşır. Bazı özel durumlarda EEG işaretlerinde herhangi bir anda özel spektral bileşenler oluşabilir. Bu durumda bu özel spektral bileşenlerin hangi zaman aralığında meydana geldiği önemli olabilir. Bu durumlarda EEG işaretine en uygun transform tekniği uygulanmalıdır. Bu çalışmada bilgisayardan alınan EEG işaretlerine, son zamanların popüler transfer tekniği olan dalgacık (wavelet) transformu uygulanarak tıbbi teşhis ve araştırmalara yardımcı olacağı düşünülmüş ve dalgacık transformu diğer transform teknikleri ile EEG işaretleri üzerine uygulanarak kıyaslama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS WAVELET ANALYSIS OF EEG SIGNALS AND COMPARING THEM TO THE OTHER METHODS Mahit GÜNEŞ UNIVERSITY OF KSÜ INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY DEPARTMENT OF ELECTRICAL-ELECTRONIC ENGINEERING Supervisor :Associate Prof. Dr. M.Kemal Kıymık Year:1998, Pages: 67 Jury :Associate Prof. Dr. M.Kemal Kıymık Associate Prof. Dr. H.Rıza Özçalık Associate Prof. Dr. Adnan Küçükönder EEG signals, that are obtained as the result of brain activity, the frequency component of these signals are very important. The typical shape of a healthy EEG signals are well known by neurologists. Any significant deviation from that shape is considered to be a pathological condition. This pathological condition can not be seen original time-domain signal. Neurologists usually use the time-domain to analyze EEG signals. Short pulses and some complex waves which exist in EEG signals can be include very important knowledge for medical research. EEG signals are nonstationary signals. Often times a particular spectral components can occur at any instant. In this case it may be very beneficial to know the time intervals of these particular spectral components occur. Therefore, the most convenient transform type must be applied. In this study, Wavelet transform which is the most popular transform type recently is applied to EEG signals, so it is considered to be beneficial method for medical analyzes and researches. Also, the Wavelet Transform is compared to the other transform types. Keywords; Wavelet Transform, Short-Time Fourier Transform, Elektroensephalogrphy (EEG). II