Non-iyonik grub içeren ftolosiyanin sentezi ve bunların metal kompleri ve karakterizasyonu
Synthesis and characterisations ot new phthobcyonines containing nonionic group
  1. Tez No: 85365
  2. Yazar: MUHARREM KARABÖRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SELİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metal-free ftalosiyanin, non iyonik grup, metallo ftalosiyanin, Metal-free phthalocanines, nonionic group, metallo phthalocanines II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ NONIYONIK GRUP İÇEREN FTALOSIYANIN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU MUHARREM KARABÖRK KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Selahattin SERİN Yıl: 1999 Sayfa: 63 Jüri : Yard. Doç. Dr. Mehmet TÜMER : Yard. Doç. Dr. Nurcan KURTOĞLU Bu çalışmada, 4-nitroftalonitrilden çıkarak inert ortamda; K2CO3 ve susuz DMF çözücüsü içinde 105 °C de ftalonitril halkasındaki nitro grubunun yerine etilenglikol ve polietilenglikolün katılması sağlanması için reaksiyon gerçekleştirilerek,etilenglikol ve polietilenglikol içeren ftalonitril türevleri elde edilmiştir. Bu Ftalonitril türevlerinin metalsiz ortamda ve bazı susuz metal tuzlan içeren ortamda reaksiyonundan free ftalosiyanin ve metalloftalosiyaninler sentezlenmiştir. Sentezlenen maddelerin yapılan İR, Uv.vis., elementel analiz, H NMR ve 13C NMR metödlanyla karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SYNTHESIS AND CHARACTERISATION OF NEW PHTHALOCYANİNES CONTAINING NONİONİC GROUP MUHARREM KARABÖRK DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Selahattin SERİN Year: 1999 pages: 63 Jury :Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOMER : Yrd. Doç. Dr. Nurcan KURTO?LU In this study, firstly two novel phthalonitriles containing (OCH2CH2)nOH (n=0 or 4) group 4-(3-oxyethylene glycol)phthalonitrile ve 4-(12-hydroxy-1.4.7.10- tetraoxyethylenedodecil)phthalonitrile were prepared from 4-nitrophthalonitrile K2CO3, and ethylene glycol or polyethylene glycol then two novel metal-free and the metallophthalocyanines containg Ni(II), Cu(II), Co(II) and Zn(II) were synthesized The structures of the nitriles and phthalocyanines are suggested based on elemental analyses, IR, ^NMR, 13C NMR and UV. -Visible spectroscopy