Erzurum ili için iklim ve enerji analizi
Climate and energy analysis for Erzurum province
- Tez No: 853705
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖMEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, iklim, enerji analizi, rüzgar, güneş, potansiyel enerji, Erzurum, climate, energy analysis, wind, solar, potential energy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Teknolojik gelişmeler ve nüfusun gün geçtikçe artması ile birlikte enerjiye ihtiyaç eskisinden daha fazla olmaya başlamış ve bu durumda enerji üzerine çalışma ihtiyacına sebebiyet vermiştir. Görülmektedir ki enerji tüketimi ve bunun yanında enerji kullanımı gün geçtikçe daha da artacaktır. Bu durum karşısında araştırmacıların iklim ve enerji analizi üzerine çalışması önem arz etmektedir. Çalışma kapsamında Erzurum ili geneli için ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarına karşılık verilebilmesi için gerekli enerji miktarının hesaplanmasında kullanılacak derece-gün değerleri hesaplanacaktır. Yöntem: Bu çalışma bina enerji analiz yöntemleri arasında yer alan derece-gün yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Derece-gün yöntemlerinin içerisinde bulunan ısıtma derece-gün ve soğutma derece-gün yöntemleri ayrı ayrı kullanılarak sonuçlar elde edilmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında elde edilen veriler Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınmış ve Erzurum ili hava basıncı, sıcaklık, nisbi nem, rüzgar, yağmur, don durumu, güneş ve iklim bakımından incelenmiştir. Sonuç: Gerekli incelemeler neticesinde Erzurum ilinin ısıtma ihtiyacının yılın birçok gününde hissedildiği belirlenmiş ve enerji tüketiminin büyük bir kısmının ısıtma sistemlerince kullanıldığı belirlenmiştir. Erzurum ili genelinde soğutma ihtiyacının çok az olduğu belirlenmiş ve yılın önemsenmeyecek bir bölümünde soğutma sistemlerinin çalıştırılabileceği analizler sonucunda belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: With the technological developments and the increase in population day by day, the need for energy has become more than before and this has led to the need to study energy. It is seen that energy consumption and energy use will increase day by day. In the face of this situation, it is important for researchers to work on climate and energy analysis. Within the scope of the study, the degree-day values to be used in calculating the amount of energy required to meet the heating and cooling needs for Erzurum province will be calculated. Method: This study was carried out using degree-day methods which are among the building energy analysis methods. The results were obtained by using the heating degree-day and cooling degree-day methods separately within the degree-day methods. Findings: The data obtained within the scope of the study were obtained from the General Directorate of State Meteorological Affairs and Erzurum province was analysed in terms of air pressure, temperature, relative humidity, wind, rain, frost, sun and climate. Results: As a result of the necessary analyses, it has been determined that the heating need of Erzurum province is felt on most days of the year and a large part of the energy consumption is used by heating systems. It has been determined that the cooling need is very low in Erzurum province and it has been determined as a result of the analyses that cooling systems can be operated in an insignificant part of the year.