Hükümlünün din ve eğitim hakkı
Convict's right to religion and education
  1. Tez No: 854080
  2. Yazar: MİHRİNAZ AKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hükümlü, Hak, Eğitim, Din, Hükümlünün Eğitim Hakkı, Hükümlünün Din Hakkı, Rehabilitasyon, Resosyalizasyon, İnfaz Hukuku, Convict, Rights, Education, Religion, Convict's Right to Education, Convict's Right to Religion, Rehabilitation, Resocialization, Execution Law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İlahi temelleri bulunan, inanç ve anlayış olarak bozulmamış dinlerin çoğu ahlaklı ve toplumsal kurallara uyumlu bireylere ulaşmayı hedeflemektedir. Bunun yanında eğitimin de kişinin maddi ve manevi gelişimindeki etkisi yadsınamaz derecede büyüktür. Din ve eğitim hakkının normal bireyler bakımından bu denli önemli olmasının yanında dezavantajlı grup olarak tabir edilebilecek hükümlüler bakımından gerek ülkemizde gerekse Avrupa ve Amerika'da başta hükümlülerin rehabilitasyonları olmak üzere tretmanlarında, ıslah ve resosyalizasyonlarında da araç olarak kullanılmaktadır. Hükümlülerin din ve eğitim hakkına ve bu haktan nasıl faydalanabilecekleri hususuna ilişkin olarak başta 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun olmak üzere gerek ulusal mevzuatımızda gerekse uluslararası mevzuatta ayrıntılı düzenlemeler yer almaktadır. Çalışmamız kapsamında infaz hukukunun amaçları doğrultusunda hükümlülerin din ve eğitim haklarının muhteviyatı, gelişim süreci, bu haklardan yararlanma esas ve ölçüleri mevzuat hükümleri çerçevesinde, Anaysa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında detaylı şekilde ele alınacak olup sonuç kısmında ise değerlendirme ve önerilerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Most religions that have divine foundations and are intact in terms of belief and understanding aim to reach individuals who are moral and compliant with social rules. In addition, the impact of education on a person's material and spiritual development is undeniably great. In addition to the fact that the right to religion and education is so important for normal individuals, it is also used as a tool in the treatment, correction and resocialization of convicts, especially their rehabilitation, both in our country and in Europe and America, for convicts who can be described as a disadvantaged group. There are detailed regulations in both our national legislation and international legislation, especially the Law No. 5275 on the Execution of Penalties and Security Measures, regarding the right of convicts to religion and education and how they can benefit from this right. With in the scope of our study, in line with the purposes of execution law, the content of the religious and educational rights of convicts, their development process, the principles and measures of benefiting from these rights will be discussed in detail within the framework of the legislative provisions, in the light of the decisions of the Constitutional Court and the European Court of Human Rights, and evaluations and suggestions will be made in the conclusion.