Sağlık turizminde hasta beklentileri ve memnuniyet düzeyi: Türkiye'de özel bir hastane grubu örneği
Patient expectations and satisfaction level in health tourism: The example of a private hospital group in Turkey
  1. Tez No: 854148
  2. Yazar: FATMA KANIBOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Kuruluşu, Sağlık Turizmi, Hasta Beklentisi, Hasta Memnuniyeti, Healthcare Organization, Health Tourism, Patient Expectation, Patient Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Medikal turizm, bugün çok popüler olan ve tüm ülkelerde araştırılan çok önemli bir kavramdır. Sağlık sorunları sebebiyle diğer ülkelerin sağlık hizmetlerini kullanmak için seyahat etmek isteyen hastaların tedavi edildikleri ülkelere birçok açıdan fayda sağladıkları bilinmektedir. Dolayısıyla bunu arttırmak için hasta beklenti ile memnuniyet kavramını önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, hastaların Türkiye'yi seçmelerinin nedenlerini ve aldıkları tedavi hizmetlerinin memnuniyet oranlarını ölçmektir. Çalışmada özel hastane gurubunun bir hastanesinde yüz yüzü anket uygulaması ile medikal turizmden faydalanmak için ülkemize seyahat eden yabancı hastaların görüşleri alınmıştır. Kesitsel, tanımlayıcı ve ilişkisel bir çalışma yapılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, normal dağılıma göre de iki bağımsız grubun karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi, grupların tespitinde ise Games-Howell testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularında hastalarının cinsiyeti, medeni durumu, eğitim düzeyi ve hangi bölgeden olduğu memnuniyet düzeylerini etkilemektedir. Hastaların cinsiyeti açısından kadın hastaların; medeni durum bakımından evlilerin; eğitim düzeyinde lise ve altı olanların; bölgesel olarak ise Avrupa ve Kuzey Amerika'nın memnuniyet düzeyleri yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak, hastanın hastaneyi neden tercih etmesi ve hastaneyi tavsiyesini etkileyecek memnuniyet düzeyleri, doktordan, hastaneden ve sağlık hizmetlerinden aldıkları memnuniyet ile doğru orantılıdır. Doktorların ve hemşirelerin tıbbi turizmin farkındalığını artırmak ve hasta/hasta yakını ile iletişime yönelik eğitimlerde düzenlenebilir. Ülkelere göre hastaların kazanılması için ise çeşitli fuarlara katılım ve gerekli reklam faaliyetleri ile daha fazla hastaya ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Medical tourism is a very important concept that is very popular today and is being researched in all countries. It is known that patients who want to travel to other countries to use the health services of other countries due to health problems benefit the countries where they are treated in many ways. Therefore, in order to increase this, the concept of patient expectations and satisfaction is important. The aim of this study is to measure the reasons why patients choose Turkey and the satisfaction rates of the treatment services they receive. In the study, the opinions of foreign patients traveling to our country to benefit from medical tourism were taken by face-to-face survey application in a hospital of a private hospital group. A cross-sectional, descriptive and correlational study was conducted. Descriptive statistics were used to analyze the data, independent sample t test was used to compare two independent groups according to normal distribution, one-way variance analysis was used to compare more than two independent groups, and Games-Howell test was used to determine the groups. According to the findings of the study, the gender, marital status, educational level and region of the patients affect the satisfaction levels. The satisfaction levels of female patients in terms of gender, married patients in terms of marital status, patients with an educational level of high school and below, and patients from Europe and North America in terms of region were found to have higher satisfaction levels. As a result, the satisfaction levels that will affect why the patient chooses the hospital and recommend the hospital are directly proportional to the satisfaction they receive from the doctor, hospital and health services. Trainings can be organized to increase the awareness of doctors and nurses about medical tourism and communication with patients and relatives. In order to gain patients by country, more patients can be reached by participating in various fairs and necessary advertising activities.