Cilt yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı bitkisel ekstre içeren lipozom formülasyonlarının tasarlanması
Designing liposome formulations containing herbal extracts that help delay the signs of skin aging
  1. Tez No: 854448
  2. Yazar: SAINA FEIZIAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAKİNE TUNCAY TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Cilt Yaşlanması, Marigold Ekstre, Lipozom, Antioksidan, Mavi Işık, Püskürterek Kurutma Yöntemi, Skin Aging, Marigold Extract, Liposome, Antioxidant, Blue Light, Spray Drying Method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Cilt Yaşlanma Belirtilerini Geciktirmeye Yardımcı Bitkisel Ekstre İçeren Lipozom Formülasyonlarının Tasarlanması Cilt yaşlanması, genetik ve çevresel etmenlerin karmaşık bir etkileşimi sonucunda ortaya çıkan çok yönlü bir süreçtir. Deri, vücutta çok çeşitli çevresel faktörlere karşı ana savunma bariyeridir ve vücut homeostazını, savunmasını ve onarımını sürdürmekten sorumludur. İç ve dış etkenlere maruz kalmanın cilt yapısına zarar veren birçok moleküler süreci harekete geçirdiği iyi bilinmektedir. Görünür ışık dalga boyları dermisin en derin kısımlarına nüfuz ederek farklı cilt hücrelerine ulaşır ve hücre de oksidatif stresi, hasar ve işlev bozukluğunu indükleyerek erken foto-yaşlanma belirtilerine neden olur. Foto-yaşlanmaya katkıda bulunduğu düşünülen 400-500 nm dalga boyuna sahip olan mavi ışık olarak adlandırılan, yüksek enerjili görünür (HEV) ışığın, yaşlanma belirtilerini indüklediği gösterilmiştir. Oksidatif stresin sebep olduğu Serbest radikallerin yıkıcı etkileri ancak, antioksidanların yardımıyla indirgenebilir. Antioksidanlar, sağlığın korunması ve sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynarlar ve aynı zamanda kozmetik ürünlerinin ayrılmaz bileşenleridir. Antioksidanların kullanımı stabilite problemleri nedeniyle formülasyonda kullanmak zordur. Antioksidanları korumak ve kozmetiklere uygulanabilirliğini genişletmek için lipozomların kullanımı en etkili çözümlerden biridir. Depolama sırasında lipozomlarda membran füzyonu, agregasyon ve kapsüllenmiş materyalin sızması gibi stabilite sorunları olabilir. Ayrıca fosfolipidler, doymamış asil zincirlerinin peroksidasyonu veya ester bağlarının hidrolizi ile bozulabilir (Abdelwahed et al., 2006). Lipozomal toz formülasyonları, lipozomal dispersiyonlara kıyasla daha stabil ve uzun süreli saklama için daha uygundur, bu da belirli spesifik uygulamalar için gereken özelliklere daha iyi uyum sağlanmasına izin verebilir. Geleneksel lipozomların stabilite sorunları ve fizikokimyasal özellikleri bildirilmiş olsa da lipozomların biyopolimerler kullanılarak modifikasyonu veya oluşumdan sonra lipozomlara kurutma tekniğinin uygulanması, lipozomların stabilitesini ve fizikokimyasal özelliklerini geliştirmek için etkili yaklaşımlar olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, kurutma yöntemlerinden biri olan püskürterek kurutma yöntemi kullanılarak antioksidan etkili marigold bitkisel ekstresi içeren lipozomlar tasarlanması amaçlanmıştır. Püskürterek kurutma ile oluşturulan lipozomlar küre biçiminde, partikül boyutu dağılımı homojen olan tozlar halinde elde edilir. Tasarlanan bu formülasyonların Reaktif Oksijen Türleri (ROS) ve hücre canlılığı üzerinde olan etkenliğinin belirlenmesi için iki farklı hücre hattı kullanılarak hücre kültürü çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Designing Liposome Formulations Containing Herbal Extracts That Help Delay the Signs of Skin Aging Skin aging is a multifaceted process that occurs because of a complex interaction of genetic and environmental factors. The skin is the body's main defense barrier against a wide range of environmental factors and is responsible for maintaining body homeostasis, defense, and repair. It is well known that exposure to internal and external factors activates many molecular processes that damage the skin structure. Early indications of photoaging are caused by visible light wavelengths that reach the deepest layers of the dermis, affecting various skin cells and producing oxidative stress, damage, and dysfunction in the cell. High-energy visible (HEV) light, called blue light with a wavelength of 400-500 nm, which is thought to contribute to photo-aging, has been shown to induce signs of aging. The destructive effects of free radicals caused by oxidative stress can only be reduced with the help of antioxidants. Antioxidants play a very important role in protecting and maintaining health and are also integral components of cosmetic products. Many of them are difficult to use in formulation due to their stability problems. The use of liposomes is one of the most effective solutions to preserve antioxidants and expand their applicability to cosmetics. During storage, liposomes may experience stability issues such as membrane fusion, aggregation, and leakage of encapsulated material. Phospholipids can also be broken down via ester bond hydrolysis or unsaturated acyl chain peroxidation. (Abdelwahed et al., 2006). Compared to liposomal dispersions, liposomal powder formulations are significantly more stable and suited for long-term storage, which may enable greater modification to the qualities needed for particular applications. While reports of stability issues and physicochemical characteristics of conventional liposomes have emerged, the application of drying techniques or the modification of liposomes through the use of biopolymers have proven to be successful strategies for enhancing liposome stability and physicochemical characteristics. The purpose of the study was to design liposomes containing antioxidant effective marigold herbal extract by using the spray drying method, which is one of the drying methods. Liposomes formed by spray drying are obtained as spherical powders with homogeneous particle size distribution. To determine the effectiveness of these designed formulations on Reactive Oxygen Species (ROS) and cell viability, cell culture studies were carried out using two different cell lines.