Politics of security: Democracy, governance and national security in Cameroon 2014-2023
2014 ve 2023 yılları arasında Kamerun'da ulusal güvenliğin demokrasi ve yönetişim üzerindeki etkilerini incelemektedir
- Tez No: 854660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Anglophone Krizi, Demokrasi, Kamerun, Ulusal Güvenlik, Yönetim, National Security, Democracy, Governance, Cameroon, Anglophone Crisis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tez, 2014 ve 2023 yılları arasında Kamerun'da ulusal güvenliğin demokrasi ve yönetişim üzerindeki etkilerini incelemektedir. Amaç, demokrasideki hükümetlerin ulusal güvenliği demokratik ve iyi yönetişim kurallarına karşı siyasi kazançlar için nasıl kullanabileceğini göstermektir. Kamerun bu dönemde birçok silahlı çatışma ve siyasi kriz yaşamış ve tüm büyük seçimlerini de bu dönemde gerçekleştirmiştir. Bu iki faktör ülkenin ulusal güvenliğini şekillendirdi ve demokrasi ve yönetişimi olumsuz etkiledi. Bu görüşü göstermek amacıyla tez, seçilmiş 42 hükümet iletişim belgesini analiz etmek için içerik analizi tekniğini kullanmaktadır. Bu sayede tez, ulusal güvenlik politikalarının demokrasi ve yönetişimi etkileme yollarının anlaşılmasına ve yöntemine katkıda bulunmaktadır. Eleştirel güvenlik teorilerinden yola çıkan araştırma, ulusal güvenliğin, özellikle bir güvenlik tehdidi söz konusu olduğunda ve seçimler söz konusu olduğunda, iyi yönetişim ve demokrasi üzerinde doğrudan olumsuz bir etkiye sahip olduğu sonucuna varıyor. Çünkü iktidardakiler bu durumu siyasi çıkarları için kullanacaklardır. Yürütme gücünün azaltılması ve diğer şeylerin yanı sıra yargı, yasama ve seçim organlarına gereken bağımsızlığın verilmesi bir denge yaratabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effects of national security on democracy and governance in Cameroon between 2014 and 2023. The aim is to demonstrate how governments in a democracy can use national security against democratic and good governance rules for political gains. Cameroon experienced several armed conflicts and political crises in this period and held all its major elections within this period too. These two factors shaped the country's national security, which adversely affected democracy and governance. To demonstrate this view, the thesis employs the content analysis technique to analyze 42 selected government communication documents. Through this, the thesis contributes to the method and understanding of ways in which national security policies affect democracy and governance. Drawing from critical security theories, the research concludes that national security has a direct negative effect on good governance and democracy especially when there is a security threat and elections involved. This is because those in power will use the situation for political gains. Lessened power of the executive and attributed proper independence to the judiciary, legislative and election bodies among other things can create a balance.