Women empowerment in Afghanistan: Pre Taliban and Taliban era 2001-2021
Afganistan'da kadınların güçlendirilmesi: Taliban öncesi ve Taliban dönemi 2001-2021
- Tez No: 854659
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kadın Eğitimi Güçlendirme, Kadın Ekonomik Güçlendirme, Kadın Sosyo-Kültürel Güçlendirme, Kadın Hukuki Güçlendirme, Kadın Siyasi Güçlendirme ve Kadın Psikolojik Güçlendirme, Women Education Empowerment, Women Economic Empowerment, Women Socio-Cultural Empowerment, Women Legal Empowerment, Women Political Empowerment, and Women Psychological Empowerment
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Son kırk yıl boyunca Afganistan'ın durumu birkaç istila, çatışma ve terör eylemi nedeniyle dramatik bir şekilde değişmiştir. 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesiyle Afgan hükümeti çökmüş ve bu durum, Afgan sosyal ve siyasi çevresinde tarihi bir dönüşümü işaret etmiştir. Taliban'ın iktidarı ele geçirdikten sonra ilk açıklamaları, kadın haklarının Şeriat Hukuku çerçevesinde saygı göreceği yönünde olmuştur. Bu araştırma, daha önceki araştırmalardan, haberlerden, raporlardan ve kitaplardan yapılan literatür taraması ve veri toplama yöntemlerini kullanacaktır. Bu çalışmanın amacı, özellikle 2021 yılında Taliban ve Afganistan hakkında gelecekteki araştırmalara açık olan kadınların yasal ve eğitim hakları ile Taliban'ın çeşitli yönlerinin ve değişen dinamiklerinin temel bir analizini sunmaktadır. Taliban'ın kadınların yasal ve eğitim hakları konusundaki mevcut durumu, Taliban'ın değişen ve çeşitli yönleri ile gelecekteki Taliban ve Afganistan araştırmaları için ayrıntılı olarak incelenebilecek temel bir analiz sunulabilir. Bu çalışmanın bulguları, 2001'den 2021'e kadar demokratik rejim altında kadınların güçlenmesinde önemli ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, maalesef 2021'den sonra gelen yasal gelişmelerin kadınların siyasi, ekonomik ve eğitimsel katılımında gerileme olduğunu göstermektedir. Afgan kadınları ve kızları güvenli yerlerde öğrenebilmeli, parlak bir gelecek hayal edebilmeli, iş sahibi olabilmeli ve hayatları üzerinde kontrol sahibi olabilmelidir. Tüm insanların eğitim hakkı hızlı bir şekilde geri yüklenmelidir. Ayrıca, uluslararası toplum, Afganistan'daki durumu yakından takip etmeli ve Taliban'ın taahhütlerini takip etmek için gerekli önlemleri almalıdır. Kadın haklarının korunması ve teşvik edilmesi için uluslararası toplumun desteği hayati öneme sahiptir. Afganistan'daki durumu iyileştirmek için uluslararası kuruluşlar, hükümetler ve sivil toplum örgütleri birlikte çalışmalıdır.
Özet (Çeviri)
Afghanistan has changed dramatically over the previous four decades as a result of several invasions, conflicts, and acts of terrorism. The democratic government in Afghanistan fell apart after the Taliban took control of Kabul on August 15th, 2021, marking a momentous transformation in the Afghan social and political environment. The Taliban's first statements in public after capturing power were pledges that they ensure the protection and recognition of women's rights in consideration to the law of Shari'a . The research will utilize a literature review and data collection from previous researches, news, reports, and books. In this sense, the objective of this study was to conduct a comprehensive analysis of the current state of affairs in Afghanistan specially women's legal and educational rights as well as the numerous sides and shifting dynamics of the Taliban in 2021, which could be elaborated upon for future research on both the Taliban and Afghanistan. The findings of this study show that, despite significant advancements in women's empowerment throughout the democratic government from 2001 to 2021, problems persisted. In addition, after 2021, recent legal changes have regrettably led to a decline in women's participation in politics, business, and education. Afghan women and girls should be able to learn in safe places, dream of a bright future, gain employment, and have control over their lives. The right to education for all should be swiftly reinstated. Additionally, the international community must closely monitor the situation in Afghanistan and take necessary measures to hold the Taliban accountable for their commitments. Support from the international community is crucial for the protection and promotion of women's rights. International organizations, governments, and civil society groups should collaborate to improve the situation in Afghanistan.