Türk geriatrik popülasyonda ortalama yürüme hızının hesaplanması ve ayrıntılı geriatrik değerlendirme parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Calculation of average walking speed in turkish geriatric population and evaluation of the relationship between comprehensive geriatric assessment parameters
- Tez No: 854752
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Yürüme hızı, Ayrıntılı geriatrik değerlendirme, Düşme, Walking speed, Comprehensive geriatric assessment, Falls
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geriatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Giriş: İlerleyen yaşla birlikte yürüyüş mekaniği ve yürüme hızında çeşitli değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Yaşlanmayla beraber birçok fizyolojik değişiklik meydana gelmektedir. Yürüyüş mekaniği ve yürüme hızında ortaya çıkan değişimler de bu değişikliklerdendir. Bu çalışmada Türk geriatrik popülasyonda ortalama yürüme hızı verisine ulaşılmaya çalışılmış, yürüme hızı verilerinin başta düşme olmak üzere ayrıntılı geriatrik değerlendirme (AGD) parametreleriyle olan ilişkisi incelenmiştir. Gereç ve yöntemler: Bu çalışma retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya 2016-2023 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Geriatri Bilim Dalı'nda takibi olan, 60 yaş üstü, içerisinde 4 metre yürüme testinin de olduğu AGD uygulanmış 2107 hasta dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 2017 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan 2107 hastanın ortalama yürüme hızı 0.96 ± 0,07 m/sn olarak görüldü. Hastaların 1360'ı kadın (%65) 747'si erkekti (%35). Hastaların 287'si (%14) 65 yaş altı,925'i (%44) 65-75 yaş aralığında,763'ü (%36) 75-85 yaş aralığında,132'si (%6) 85-95 yaş aralığındaydı. Bu iki grup arasında erkeklerin yürüme hızı anlamlı derecede daha yüksek saptandı (p=0.000). Yürüme hızı ile POMA skoru, Barthel skoru, Lawton skoru, MMSE skoru, MOCA skoru , MNA skoru arasında pozitif korelasyon vardı (p=0.000 her biri için). Yürüme hızı ve düşme riski arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmek amacıyla lojistik regresyon modeli oluşturulduğunda ise; yürüme hızındaki her 0,1 m/sn artışın düşme riskinde %95 güven aralığında %8-%12 oranında azalma ile ilişkili olduğu gösterildi. Sonuç: Sonuç olarak Türk toplumu için ortalama yürüme hızının 0.96 m/sn olduğunu ve yürüme hızındaki 0,1m/sn artışın düşme riskinde %8-12 lik bir azalma ile ilişkili olduğunu saptadık. Ayrıca, yürüme hızı AGD parametrelerini öngörebilme potansiyeline sahip gibi görünmektedir. Bu nedenle geriatrik olguları değerlendirirken yürüme hızının saptanması özellikle önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: As age advances, various changes occur in walking mechanics and walking speed. Aging is associated with several physiological changes, including those in walking mechanics and walking speed. This study aims to obtain data on the average walking speed in the Turkish geriatric population and examine its relationship with comprehensive geriatric assessment (CGA) parameters, particularly falls. Materials and Methods: This study is a retrospective study. The study included 2107 patients who were followed up in the Department of Geriatrics at Dokuz Eylül University Hospital between 2016 and 2023 and were aged 60 years and older, including the 4-meter walking test. Results: 2107 patients were included in the study. The average walking speed of 2107 patients included in the study was 0.96 ± 0.07 m/sec. 1360 of the patients were women (65%) and 747 were men (35%). 287 (14%) of the patients were under the age of 65, 925 (44%) were between the ages of 65-75, 763 (36%) were between the ages of 75-85, and 132 (6%) were between the ages of 85-95. . Between these two groups, the walking speed of men was found to be significantly higher (p = 0.000). There was a positive correlation between walking speed and POMA score, Barthel score, Lawton score, MMSE score, MOCA score, MNA score (p = 0.000 for each). When a logistic regression model was created to describe the relationship between walking speed and fall risk; It has been shown that every 0.1 m/s increase in walking speed is associated with an 8%-12% reduction in fall risk with a 95% confidence interval. Conclusion: As a result, we found that the average walking speed for the Turkish population is 0.96 m/sec and that a 0.1 m/sec increase in walking speed is associated with an 8-12% decrease in the risk of falling. Additionally, walking speed appears to have the potential to predict CGA parameters. For this reason, determining walking speed is especially important when evaluating geriatric cases.