Elektrik enerjisi üretiminde kullanılan alternatif enerji kaynaklı sistemler ve bileşik ısı-güç santrallarıyla karşılaştırılması
- Tez No: 85478
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF HEPBAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: alternative energy, wind energy, combined-heat-power production, cogeneration
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
VII IV ÖZET ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLI SİSTEMLER VE BİRLEŞİK ISI-GÜÇ SANTRALLARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI YALÇIN, Cüneyt Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Arif Hepbaşlı Haziran 1998, 181 sayfa Günümüzde, insanlık ve dolayısıyla teknolojik gelişim, enerji üretimini sağlayabilecek veya destekleyebilecek yeni kaynaklar bulabilmek için bir çaba içindedir. Bugün bilinen alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmaya çalışılması da bu çabalardan biridir. Özellikle, elektrik enerjisi veya üretimde kullanılan proses enerjisini daha ucuza, daha temiz koşullarda, sürekli elde edebilecek yeni çözümler aranmaktadır. Alternatif enerji kaynaklarından, özellikle, rüzgar enerjisi eski çağlardan beri gerek doğrudan gerekse başka enerji tiplerine dönüştürülerek çeşitli amaçlarla kullanılagelmiştir. Bu nedenle, alternatif bir enerji kaynağı olarak insanoğluna en yakın enerji türlerinden biridir. Rüzgar enerjisinin elekrik ve güç üretiminde kullanılması da yeni değildir. Türkiye'de rüzgar enerjisinin varlığı henüz bilinçli olarak farkedilmemesine rağmen, rüzgar enerjisinin, özellikle, elektrik ve ısı üretiminde kullanımı doğrultusunda potansiyel ye eğilimler mevcuttur. Alternatif enerji kaynaklı enerji üretiminin yanısıra birleşik-ısı-güç üretimi olarak tanımlayabileceğimiz veVIII kojenerasyon olarak da karşımıza çıkan enerji üretim sistemleri de, enerjinin daha verimli, ucuz, ve çevre açısından en az zararlı şekilde üretimini günümüzde sağlamaya çalışan ve gittikçe gelişen sistemlerdir. Elektrik enerjisi üretiminde tercihlerin yönündeki hareketler ve bu eğilimlerin Türkiye enerji ekonomisi açısından izlenmesi gereği açıktır. Bu anlamda, belirli bir güçteki alternatif enerji kaynaklı sistemlerin projelendirilmesi için kullanılan yöntemleri araştırmak ve örnek bir projelendirme sistemi ortaya koyabilmek bu çalışmanın temel hedefidir. Gerçekleştirilen bu çalışmada, öncelikle, günümüzde oldukça çok tercih edilen birleşik-ısı-güç üretim sistemleriyle alternatif enerji kaynaklarından rüzgar enerjisinin elektrik enerjisi elde edilmesinde kullanımının temel uygulama karşılaştırılmaları ele alınmaktadır. Alternatif enerji kaynaklı ( rüzgar ) bir sistemin genel hatlarıyla tasarlanmasının şekli, temel ısıl ve güç hesaplarının geliştirilmesi yöntemleri belirlenmektedir. Daha sonra, söz konusu sistem, birleşik-ıs-güç üretimi (kojenerasyon) için aynı bazda tekrarlanmaktadır. Sonuçta, bu iki sistemin birbiriyle kıyaslanmasına olanak tanınmaktadır. DESA A.Ş.'de kurulan sistemden elde edilen pratik veriler ile başlangıçtaki teorik yaklaşımlar ile karşılaştırılmaktadır. Bu arada, sistemlerin ekonomik analiz metodları belirlenmekte ve fizibilitesi yapılmaktadır. Anahtar Sözcükler : alternatif enerji, rüzgar enerjisi, birleşik-ısı-güç üretimi, kojenerasyon.
Özet (Çeviri)
IX V ABSTRACT SYSTEMS WITH ALTERNATIVE ENERGY SOURCES USING FOR ELECTRICITY PRODUCTION AND COMPARISON WITH COMBINED HEAT AND POWER PLANTS YALÇIN, Cüneyt MSc in Solar Energy Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Arif Hepbaşlı June 1998, 181 pages Today, the mankind and consequently the technological development is in an effort to find new sources to provide or support energy production. It is a part of this effort to make the known alternative energy sources widespread. Particularly, new solutions are searched for gaining electricity and the process energy consumed in production, cheaper, cleaner and continuously. Especially wind energy has been used directly or transformed into other energy types for various purposes since the ancient ages. In this respect, it is the most similar energy type to the mankind as an alternative energy source. The use of wind energy in electricity or power production is not recent. Although the existence of the wind energy is not realized consciously in Turkey, there is a potential and tendency in the way to use it particularly in electricity and heat production. Inspite of the energy production byalternative energy sources, energy production systems which can be defined as combined-heat-power production and known as cogeneration, work to produce efficient, cheap and less detrimental energy for the environment and are developing rapidly. It is obvious that monitoring the preferences for the production of electric energy is inevitable for the energy economy of Turkey. With this respect, the main goal of this study is to search the methods in designing the alternative energy sourced systems and put forward a sample project system. Primarily, the basic application comparison of the usage of wind energy in obtaining electric energy and the much preferred combined-heat-power systems of today is handled in this study. The way of designing the general lines of an alternative energy sourced (wind) system and developing methods of fundamental thermal and power calculations are determined. Afterwards, the mentioned system is repeated for combined-heat-power production (cogeneration) with the same base. As a result, an opportunity is given to compare the both systems. Practical data observed from the the system in DESA A.Ş. and the theorical approaches at the start-up are compared. Meanwhile, the economic analysis methods and the physibilitations of the systems are realized.