Sezaryen ameliyatlarında karbetosin ve oksitosinin postoperatif ağrı üzerine etkisi
Effect of carbetocin and oxytocin on postoperative pain in caesarean sections
  1. Tez No: 854803
  2. Yazar: HARUN ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA ESRA TÜRKYILMAZ UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Karbetosin, Oksitosin, Sezaryen, Analjezi, Carbetocin, Oxytocin, Caesarean Section, Analgesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Sezaryen ameliyatları sonrası en önemli durumlardan biri postoperatif ağrıdır. Bu çalışmamızda birincil amacımız sezaryen ameliyatlarında uterotonik olarak kullanılan karbetosin ve oksitosinin postoperatif analjezik tüketimine etkisini araştırmaktır. İkincil amaçlar olarak iki grup arasındaki hemodinamik değişimleri, hemoglobin düşüşlerini ve yan etkileri karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza American Society of Anesthesiologists (ASA) II sınıfında, komplikasyonsuz eski sezaryen doğumu olan,18-45 yaşında spinal anestezi tekniği ile elektif şartlarda sezaryen operasyonu geçirmesi planlanan gebeler dahil edilmiştir. Toplamda Oksitosin grubunda 60 hasta ve Karbetosin grubunda 60 hasta olmak üzere 120 hasta üzerinde çalışılmıştır. Preoperatif dönemden postoperatif 24.saate kadar hastalar takip edilmiş olup belirlenen zamanlarda hemodinamik takipler yapılmıştır. Hasta kontrollü analjezi yöntemi ile hastaların postoperatif talep edip kullandığı analjezik miktarları kaydedilmiştir. Bulgular: Oksitosin ve Karbetosin grupları arasında postoperatif 1.saat, postoperatif 6.saat, postoperatif 12.saat, postoperatif 24.saat talep edilen ve verilen analjezik miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Oksitosin ve karbetosin grubu hastalarının preoperatif hemoglobin, postoperatif hemoglobin, toplam verilen analjezik miktarı, ek analjezik ihtiyacı, ek analjezik miktarının benzer olduğu saptanmıştır (p>0.05) Oksitosin ve Karbetosin grupları arasında preoperatif, uterotonik öncesi, 1.dk, 2.dk, 4.dk, 6.dk, 8.dk, 10.dk sistolik arter basıncı, diastolik arter basıncı, ortalama arter basıncı değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Ancak Oksitosin ve Karbetosin grupları arasında 2.dk nabız değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (t=2.194, p=0.030). Sonuç: Sezaryen ameliyatlarında uterotonik olarak karbetosin veya oksitosin kullanılması postoperatif analjezik ihtiyacı ve tüketiminde anlamlı fark oluşturmamaktadır. İki uterotonik ajanın da hemodinamik yan etkileri benzerdir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: One of the most important conditions after cesarean section is postoperative pain. Our primary aim in this study is to investigate the effect of carbetocin and oxytocin, which are used as uterotonics in cesarean section surgeries, on postoperative analgesic consumption. Secondary objectives are to compare hemodynamic changes, hemoglobin decreases and side effects between the two groups. Materials and Methods: Pregnant women in the American Society of Anesthesiologists (ASA) II class, who had previous uncomplicated cesarean section and who were planned to undergo elective cesarean section under spinal anesthesia technique at the age of 18-45 were included in our study. In total, 120 patients were studied, 60 patients in the Oxytocin group and 60 patients in the Carbetocin group. Patients were followed from the preoperative period until the 24th postoperative hour, and hemodynamic follow-ups were performed at specified times. With the patient-controlled analgesia method, the amounts of analgesics requested and used by the patients postoperatively were recorded. Results: There was no statistically significant difference between the amounts of analgesic requested and given between the Oxytocin and Carbetocin groups at the postoperative 1st hour, postoperative 6th hour, postoperative 12th hour, and postoperative 24th hour (p>0.05). It was determined that the preoperative hemoglobin, postoperative hemoglobin, total amount of analgesic administered, additional analgesic need, and additional analgesic amount of the patients in the oxytocin and carbetocin groups were similar (p>0.05). Between the oxytocin and carbetocin groups, preoperative, pre-uterotonic, 1st minute, 2nd minute, 4 minutes. No statistically significant difference was detected in terms of systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, mean arterial pressure, and pulse measurement values at .minute, 6th minute, 8th minute, 10th minute (p>0.05). However, it was determined that there was a statistically significant difference between the Oxytocin and Carbetocin groups in terms of 2-minute pulse values (t = 2.194, p = 0.030). Conclusion: Using uterotonic carbetocin or oxytocin in cesarean section surgeries does not make a significant difference in postoperative analgesic need and consumption. The hemodynamic side effects of both uterotonic agents are similar.