Örgüt kültürünün bağımsız denetçilerin mesleki şüpheciliği üzerindeki etkisi
Examine the effect of organizational culture on independent auditors professional skepticism
  1. Tez No: 855287
  2. Yazar: FULYA HACER OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KARAVARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, mesleki Ģüphecilik, bağımsız denetçi, Organizational culture, professional skepticism, independent auditor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalıĢma, bağımsız denetçilerin örgüt kültürü ve mesleki Ģüphecilik düzeylerinin belirlenmesi, örgüt kültürlerinin ve mesleki Ģüpheciliklerinin demografik değiĢkenler bakımından farklılaĢıp farklılaĢmadığının incelenmesi ve örgüt kültürünün bağımsız denetçilerin mesleki Ģüpheciliği üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıĢtır. ÇalıĢmanın evreni, 2021 yılında Türkiye genelinde görev yapan 391 bağımsız denetçiden meydana gelmektedir. ÇalıĢmada Cameron ve Quinn (2006)‟in oluĢturmuĢ olduğu örgüt kültürü ölçeği ile Hurtt mesleki Ģüphecilik ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıĢtır. Örgüt kültürü ölçeği adhokrasi, klan, hiyerarĢi ve Pazar kültürü alt boyutlarından oluĢan 20 maddelik bir ölçektir. Mesleki Ģüphecilik ölçeği ise sorgulayıcı akıl, bilgi arayıĢı, yargıyı askıya alma, kiĢilerarası anlayıĢ, özerklik ve özsaygı alt boyutlarından oluĢan 30 maddelik bir ölçektir. Yapılan analiz sonucunda bağımsız denetçilerin örgüt kültürü ve mesleki Ģüphecilik puan ortalamaları orta düzeyde bulunmuĢtur. Cinsiyet değiĢkeni açısından örgüt kültürü ve mesleki Ģüphecilik puanlarında erkek denetçilerin lehine anlamlı farklılık bulunmuĢtur. Unvana göre bakıldığında örgüt kültürü ve mesleki Ģüphecilik puanlarında YMM denetçilerin anlamlı Ģekilde daha yüksek algıları göze çarpmaktadır. Mesleki tecrübe değiĢkeni açısından örgüt kültürü ve mesleki Ģüphecilik puanlarında anlamlı farklılıklar bulunmuĢtur. 1-5 yıl tecrübesi olan denetçilerin daha düĢük algısıyla birlikte 21 yıl ve üstü tecrübeye sahip olan denetçilerin daha yüksek algıları dikkat çekmektedir. Eğitim değiĢkeni açısından örgüt kültürü ve mesleki Ģüphecilik puanlarında anlamlı farklılıklar bulunmuĢtur. Önlisans mezunlarının düĢük algısı dikkat çekmektedir. Örgüt kültürü ile mesleki Ģüphecilik puanları arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir iliĢki bulunmuĢtur. regresyon analizi sonucuna bakıldığında ise örgüt kültürünün mesleki Ģüpheciliğe ait toplam varyansın %65 gibi büyük bir kısmını açıkladığı görülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the organizational culture and professional skepticism levels of independent auditors, to examine whether organizational cultures and professional skepticism differ in terms of demographic variables, and to examine the effect of organizational culture on independent auditors' professional skepticism. The universe of the study consists of 391 independent auditors working throughout Turkey in 2021. In the study, the organizational culture scale created by Cameron and Quinn (2006) and the Hurtt professional skepticism scale were used as data collection tools. Organizational culture scale is a 20-item scale consisting of adhocracy, clan, hierarchy and market culture sub-dimensions. The professional skepticism scale, on the other hand, is a 30-item scale consisting of the subdimensions of questioning reason, seeking information, suspending judgment, interpersonal understanding, autonomy and self-esteem. As a result of the analysis, the organizational culture and professional skepticism score averages of the independent auditors were found to be moderate. In terms of gender variable, a significant difference was found in favor of male supervisors in organizational culture and professional skepticism scores. Considering the title, significantly higher perceptions of CPA supervisors in organizational culture and professional skepticism scores stand out. In terms of professional experience variable, significant differences were found in organizational culture and professional skepticism scores. The lower perception of auditors with 1-5 years of experience and the higher perceptions of auditors with 21 years or more of experience draws attention. In terms of education variable, significant differences were found in organizational culture and professional skepticism scores. The low perception of associate degree graduates draws attention. A highly positive and significant relationship was found between organizational culture and professional skepticism scores. Looking at the results of the regression analysis, it was seen that organizational culture explained a large part of the total variance, such as 65%, of professional skepticism.