Ferulik asitin meme kanser hücrelerinde apopitotik hücre ölümüne etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of ferulic acid on apoptotic cell death in breast cancer cells
- Tez No: 855318
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL HAMURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Ferulik Asit, Doksorubisin, MDA-MB-231, Apoptoz, klon oluşumu
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Meme kanseri de dünya kadınları arasında en sık rastlanan kanserlerdendir. Kanser araştırmalarındaki çarpıcı ilerlemelere rağmen, meme kanseri önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmekte ve meme kanseri tedavisine yönelik çalışmalarda devam etmektedir. Ferula foetida'dan izole edilen ferulik asidin (FA) meme kanserindeki etkileri ve mekanizması tam olarak açıklanmamıştır. Doksorubisin (DOX), metastatik olan meme kanser hastalarının tedavisinde de yaygın olarak kullanılan kemoterapötik bir ajandır. Tümör hücrelerinde DOX'a karşı direncin gelişmesi tedaviyi zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla, yeni araştırmalara ve tedavilere ihtiyaç vardır. Sunulan tez çalışmamızda meme kanserlerinin tedavisinde kullanılan, DOX'un FA ile kombinasyonunun apoptoza karşı kazanılmış dirençte etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaç için meme kanser hücreleri (agresif meme kanser hücresi olan MDA-MB-231) hem FA hem de DOX ile muamale edildi. Hücre proliferasyonunun analizi için MTS, klon oluşumunu test etmek için klonojenik tespit ve apoptozu tespit etmek için Anneksin-V analizi kullanıldı. Analiz sonuçlarımıza göre, 48 saat FA (500 µM) ve DOX (5µM)'nin kombin uygulandığı hücrelerde; hücre proliferasyonun ve koloni olşumunun tek başına FA ve DOX uygulanan hücrelere göre önemli oranda azaldığı azaldığı apoptoz oranınIn arttığı bulundu. Sonuçlarımız, meme kanser hücrelerinde FA ve DOX kombinasyonunun düşük konsantrasyonda DOX'un etkinliğini artırdığını gösterdi. Bu nedenle de DOX'un yüksek konsatrasyonlardaki toksik etkisini azaltmak için düşük konsantrasyonlarda DOX ile FA kombinasyonun yeni ve etkili bir tedavi stratejisi olarak kullanılabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one of the most common cancers among women worldwide. Despite dramatic advances in cancer research, breast cancer remains a major health problem and efforts to treat breast cancer are ongoing. The effects and mechanism of ferulic acid (FA) isolated from Ferula foetida in breast cancer have not been fully elucidated. Doxorubicin (DOX) is a chemotherapeutic agent widely used in the treatment of metastatic breast cancer patients. The development of resistance to DOX in tumor cells makes treatment difficult. Therefore, new research and treatments are needed. In the present thesis, we aimed to investigate the effect of the combination of DOX with FA, which is used in the treatment of breast cancer, on acquired resistance to apoptosis. For this purpose, breast cancer cells (aggressive breast cancer cells MDA-MB-231) were treated with both FA and DOX. MTS was used to analyze cell proliferation, clonogenic detection to test clone formation and Annexin-V assay to detect apoptosis. According to our analysis results, in cells treated with FA (500 µM) and DOX (5µM) in combination for 48 hours, cell proliferation and colony formation decreased significantly compared to cells treated with FA and DOX alone, and apoptosis rate increased. Our results showed that the combination of FA and DOX enhanced the efficacy of DOX at low concentrations in breast cancer cells. Therefore, it showed that the combination of DOX and FA at low concentrations can be used as a new and effective therapeutic strategy to reduce the toxic effect of DOX at high concentrations. Keywords; Breast Cancer; Ferulic Acid; Doxorubicin; MDA-MB-231; Apoptosis; Clone formation