Galanthus elwesii hoker (kardelen) bitkisinin organik asitlerinin analizi
Organic acid analysis of galanthus elwesii hooker (snowdrop) plant
  1. Tez No: 33717
  2. Yazar: MUSTAFA TÜZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Galanthus elwesii (Kardelen), p-kumarik asit, vanilik asit, p-hidroksi benzoik asit, kafeik asit, ferulik asit, sinnamik asit, Galanthus elwesii bitkisinin analizi, Galanthus elwesii (snowdrop), p-coumaric acid, vanillic acid, p-hydroxy benzoic acid, caffeic acid, ferulic acid, cinnamic acid, the analysis of Galanthus elwesii plant. VI
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Galanthus elwesii Hooker (Kardelen) Bitkisinin Organik Asitlerinin Analizi Bu çalışmada, Galanthus elwesii bitkisinin gövde ve yapraklarının organik asit içeriği yönünden analizi ile elde edilen veriler sunulmaktadır. Bitkiler Trabzon'un Sürmene yöresinden toplandı. Bitkilerin gövde ve yaprakları diğer kısımlardan ayrıldı, temizlendi, 30-35 °C de etüvde kurutuldu ve toz haline getirildi. Serbest ve kombine organik asitleri ekstrakte etmek için ayrı ayrı sulu infüzyon, alkali hidroliz ve asit hidrolizi yöntemleri ile üç farklı ekstre hazırlandı. Her bir ekstre sırasıyla petrol eteri, kloroform, dietil eter ve etil asetat ile f raksiyonlandırılıp, bir total organik asit ekstresi hazırlandı. Bu dört farklı çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen ekstrelerden organik asitler preparatif ince tabaka kroma- tografisi ve kolon kromatograf isi ile teşhis edildi. înce tabaka kromatograf isinde, farklı çözücü sistemlerinde değişik reaktiflerle verdikleri renk reaksiyonları ve Rf değerleri standartlar ile karşılaştırıldı. ÎTK ve KK'de elde edilen sonuçlar HPLC ile asetik asit-su (2:98) ve asetonitril-asetik asit-su (30:2:68) çözücü sistemleri kullanılarak doğrulandı. Sonuçta, Galanthus elwesii bitkisinin gövde ve yaprak larından elde edilen doku ekstrelerinde p-kumarik asit, vanilik asit, p-hidroksi benzoik asit, kafeik asit, ferulik asit ve sinnamik asitin varlığı tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Organic Acid Analysis Of Galanthus elwesil Hooker (Snowdrop) Plant In this work, the data on organic acid content analysis of stems and leaves of Galanthus elwesii (Snowdrop) plant are presented. Plants were collected in the Sürmene region in Trabzon. Stems and leaves of the plants were selected from other parts of plants, cleaned up, dried in oven at 30-35°C, and then pulverized. Three different extracts were prepared separately by aqueous infusion, alkaline hydrolysis and acid hydrolysis methods to extract free and combined organic acids. Each extract was fractioned in petroleum ether, chloroform, diethyl ether and ethyl acetate, respectively, and a total organic acid extract was made. Organic acids from these extracts obtained by four different solvent extractions were detected by preparative thin layer chromatography and column chromatography. In thin layer chromatography, Rf values were compared by standard in different solvent systems and indicator reaction were observed in the presence of several reagents as well. The results obtained in TLC and CC were confirmed by HPLC using acetic acid-water (2:98) and aceto nitri le-acetic acid-water (30:2:68) solvent systems. Finally, it was observed that organic acids; p-coumaric acid, vanillic acid, p-hydroxy benzoic acid, caffeic acid, ferulic acid and cinnamic acid exist in the tissue extracts of stems and leaves of Glanthus elwesii plant.