Soğan tohumlarında yaşlanmanın kontrolünde tekrarlanan osmotik çözelti uygulamalarının etkisi
Effect of repriming with osmotic solutions to control ageing in onion seeds
  1. Tez No: 85553
  2. Yazar: ÖZLEM GÖRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENİAN ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soğan tohumu, ön uygulama, yaşlanmanın kontrolü, tekrarlanan ön uygulamalar, Onion seed, pre tratments, ageing, repriming
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
V ÖZET Soğan Tohumlarında Yaşlanmanın Kontrolünde Tekrarlanan Osmotik Çözelti Uygulamalarının Etkisi GÖRGEN, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Benian ESER Aralık 1999, 71 sayfa Soğan tohumlarında osmotik çözeltilerle muamele edildikten sonra kazanılan olumlu etkiler, depolama sırasında kaybolmaktadır. Bu tip uygulama görmüş tohumlarda, depolamanın belli aşamalarında gerçekleşen kayıpları iyileştirmek için aynı osmotik çözeltilerle tekrar uygulama yapılmıştır. Bu amaçla, 0.1M KN03 ve 0.1M KH2PO4 ile ön uygulama yapılmış tohumlar %6 ve %9 nem düzeylerinde 5 ve 30°Cde depolamaya alınmıştır. 2,5,7 ve 9 aylık depolama sürelerinde, alman örneklerde fide oluşturma oranlarının %70 sınırına düşme zamanları belirlenmiştir. 30°C ve %9 nem kombinasyonunda 2 ay depolama, 30°C ve %6 nem kombinasyonunda 7 ay depolama, 5°C %6 ve %9 nem kombinasyonlarında ise 9 ay depolama sonunda, fide oluşturma oranlarının %70 seviyelerine düştüğü belirlenmiştir. Bu noktalarda tohumlar 0.1M KNO3 ve 0.1M KH2PO4 ile tekrar muamele edilmiş ve daha sonra değişik parametreler aracılığı ile kazanılan etkiler incelenmiştir. Sonuçta, 30°C ve %9 nem kombinasyonunda tekrarlanan osmotik uygulama ile olumlu bir sonuç elde edilememiştir. Ancak 30°C ve %6 nem ve 5°C %6 ve %9 nem kombinasyonlarında, her İM osmotik çözelti ile çimlenme gücü, düşük sıcaklıkta çıkış gücü ile ortalama çimlenme ve ortalama stres çıkış zaman değerlerinde olumlu etkiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Effect of Reprinting with Osmotic Solutions to Control Ageing in Onion Seeds GÖRGEN, Özlem MSc in Agriculture Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Benian ESER September 1999, 71 pages Positive effects gained with osmotic priming in onion seeds may be lost during storage. In order to improve this losses the effects of repriming were tested. For this purpose onion seeds were treated with 0.1 M KNO3 and 0.1 M KH2PO4 and moisture contents of them calibrated as %6 and %9 level and men they were stored at 5°C and 30°C. To determine the proper time for repriming, seed samples were taken from storage and seedling growth rate values were assessed. When this parameter reached about %70 level, repriming was realized. Different seed groups reached to repriming point various periods. When the seedling growth rate was about %70 level, repriming with 0.1 M KNO3 and 0.1 M KH2PO4, were applied. Later, possible positive effects of repriming were asssessed with the help of some parameters. As a result no good result was obtained with repriming in the seeds stored at 30°C with %9 moisture content. At the remaining group of seeds repriming gave the best results and germination rates and mean germination time values, under optimal and low temperature conditions were improved.