Aphis gossypii glover (homoptera, aphididae)'nin parazitoiti aphidius colemani viereck (hymenoptera, aphidiidae)'nin bazı biyolojik özellikleri ve etkinliği üzerinde araştırmalar
Investigations on some biological features and effectiveness of aphidius colemani viereck (hymenoptera, aphidiidae), the parasitoid of aphis gossypii glover (homoptera, aphididae)
- Tez No: 85554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP YOLDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: A.colemani, Parazitlerime, Ömür, Gelişme süresi, A.colemcmi, Parazitation, Longevity, Development
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET APHIS GOSSYPII GLOVER (HOMOPTERA, APHIDIDAE)'NİN PARAZİTOİTİ APHIDIUS COLEMANI VIERECK (HYMENOPTERA, APHIDIIDAEyNİN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE ETKİNLİĞİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR GÜCÜK, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi, Doç. Dr. Zeynep YOLDAŞ Ağustos 1999, 67 sayfa Bu araştırma 1997-1999 yıllan arasında, ülkemizde doğal olarak bulunan Aphidius colemani'mn laboratuvar koşullarında bazı biyolojik özelliklerini, ayrıca sera koşullarında ilkbahar ve sonbahar üretim dönemlerinde etkinliğini belirlemek amacıyla gerçeMeştirilmiştir. Çalışmalar, Ege Ünivesitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nün Entomoloji Laboratuvan ile Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait üretici koşullarım taşıyan bir serada yürütülmüştür. Laboratuvar koşullarında (25 ± 1 °C, % 60-70 O.N. ve (16:8) (A:K)) A.colemani'mn gelişme süresi 11-13 gün olarak saptanmıştır. Besinsiz ortamda A.colemam'rm ömrü 24 - 48 saat, sulandırılmış ballı ortamda bu süre 54 - 90 saat olarak bulunmuştur. Çiftleşmiş dişi bir parazitoitin ilk yaran saatte yaklaşık 76 A.gossypii bireyine yumurta bıraktığı gözlenmiştir. En uygun eşey oranı olarak, iki dişiye bir erkek parazitoitin düştüğü çiftler bulunmuştur. En fazla parazitlerime, 100 adet A.gossypii bireylerinin olduğu hıyar bitkilerinin kullanılması ile elde edilmiştir. Sera denemelerinde, ilkbahar üretim döneminde en fazla parazitlerime oranı % 86.02, sonbahar üretim döneminde ise % 93.23 olarak bulunmuştur. Bu çalışma sonunda A.gossypii' vin etkili bir biyolojik savaş etmeni olarak bulunan Acoletnanfran üretim dönemi başmda yoğun olarak sık aralıklarla kullanılması gerektiği ve ülkemiz sera hıyar üreticilerine bu türün tamtılmasınm yararlı olacağı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON SOME BIOLOGICAL FEATURES AND THE EFFECTIVENESS OF APHIDIUS COLEMANI VIERECK (HYMENOPTERA, APHIDIIDAE), THE PARAZITOH) OF APHIS GOSSYPII GLOVER (HOMOPTERA, APHTDIDAE) Gücük, Mustafa MSc in Plant Protection Supervision Assoc. Prof. Dr. Zeynep YOLDAŞ August 1999, 67 pages This study was carried out between 1997 - 1999 to determine some biological features of Aphidius colemani, a naturally occuring parazitoid in Turkey, under laboratory conditions and to determine its efficacy under greenhouse conditions during spring and autumn growing seasons. To attain the purpose of this study, Entomology Laboratory of Plant Protection Department, and a greenhouse with producer conditions in Bornova belonging to Horticulture Department of Agricultural Faculty of Aegean University, were used. Development of A.colemcmi, under laboratory conditions (25+1 °C, % 60 - 70 R.H. and (16:8) (L:D)), ended 11-13 days. Longevity of A.colemcmi, in foodless condition took 24 - 48 hours, on the other hand diluated honey condition took 54 - 90 hours. Mated female parasitoid, deposition of approximately 76 eggs into A.gossypii during the first half hour, was detected. One male for two female parasitoids was found as an optimum sex. ratio with the use of Cucumis sativus, containing 100 A.gossypn. Maximum parazitation rate obtained was % 86.02 in spring and % 93.23 in autumn. According to the results of this study A.colemcmi was found as an efficient biological control agent against A.gossypii. In order to reach maximum effectiveness, inoculation of A.colemcmi should be done at the beginning of the growing season. It is suggested that, introduction of A.colemcmi to cucumis producer in Turkey would be useful.