Veri zarflama yöntemini kullanarak pamuk üretiminde etkinliğin belirlenmesi: Menemen örneği
Detirmination of technical efficiency in cotton production by data envelopment analysis: The case of Menemen
  1. Tez No: 85557
  2. Yazar: CİHAT GÜNDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE SANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Yöntemi, Teknik Etkinlik, Ekonomik Kayıplar, Pamuk Üretimi, Data Envelopment Analysis, Technical Efficiency, Economics Losses, Cotton Production
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
V ÖZET VERİ ZARFLAMA YÖNTEMİNİ KULLANARAK PAMUK ÜRETİMİNDE ETKİNLİĞİN BELİRLENMESİ: MENEMEN ÖRNEĞİ GÜNDEN, Cihat Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi; Yrd.Doç.Dr. Gamze SANER Temmuz 1999, 140 sayfa Bu çalışmada Menemen yöresindeki pamuk üretiminde veri zarflama yöntemini kullanarak teknik etkinliğin ölçülmesi ye etkinsizlikten kaynaklanan üretim ve girdi kayıplarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çerçevede teknik etkinlik; önce girdiye yönelik, daha sonra ise çıktıya yönelik olmak üzere iki farklı yaklaşımla hesaplanmıştır. Her iki yaklaşımdan elde edilen sonuçlar, uygun istatistiksel testler yardımıyla önce Sol-Sağ Sahil karşılaştırmalı, daha sonra verim, parsel büyüklüğü ve toprak yapısına göre kümeleme (cluster) analizi yapılarak belirlenen parsel grupları arasında karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Çalışma sonucunda yörede teknik etkinsizliğin olduğu saptanmıştır. Teknik etkinlik değeri; sol sahilde 0.697, sağ sahilde 0.608, yöre genelinde 0.677'dir. Buna göre yöre genelinde mevcut üretimi %32.3 oranında daha az girdi kullanarak gerçekleştirebilme ya da mevcut girdilerle yine aynı oranda üretim artışı sağlayabilme imkanı vardır. Etkinsizlikten kaynaklanan üretim ve girdi kayıplarının olduğuVI belirlenmiş ve bu kayıplar, hem miktar ve hem de parasal olarak hesaplanmıştır. Yörede etkinliğin sağlanması için olması gereken üretim ve girdi kullanım miktarları belirlenmiştir. Ayrıca yörede sol sahilin girdi kullanımında daha başarılı olduğu saptanmıştır. Verim, parsel büyüklüğü ve toprak yapısı bakımından avantajlı durumda olan parsellerde ise etkinsizliğin ve buna bağlı olarak kayıpların daha az olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETERMINATION of TECHNICAL EFFICIENCY in COTTON PRODUCTION by DATA ENVELOPMENT ANALYSIS: The CASE of MENEMEN GÜNDEN, Cihat MSc in Agricultural Economics Supervisor; Assistant Prof.Dr. Gamze SANER July 1999, 140 pages The main objective of this research is to measure technical efficiency of cotton production in Menemen using Data Envelopment Analysis (DEA) and to determine production and input losses caused by inefficiency. Technical efficiency measures are calculated through two different approaches, termed input oriented and output oriented measures. The results obtained from the approaches are compared between left-right side and parcel groups determined by cluster analysis taking yield, parcel size and soil structure into consideration. It is found that there exists technical inefficiency in cotton production in the province. Technical efficiency score is 0.697 in the left side, 0.608 in the right side and generally 0.677 in the province. With respect to these results, current production can be realized by using %32.3 less input or the production can be increased the same percentage with current input. It is determined that production and input losses thatvm calculated in quantity and monetary, arise from inefficiency. Quantities of production and inputs used are estimated in order to provide technical efficiency. Also, it is found that left side İs more successful than right side in input usage.