Partially replacing cement with processed waste tire fibers to improve the mechanical properties of a low plasticity cemented clayunder severe conditions
Ağır koşullar altında düşük plastisiteli çimentoyla modifiye edilmiş kilin mekanik özelliklerini geliştirmek için atık lastik kullanımının araştırılması
  1. Tez No: 855662
  2. Yazar: MOHAMED ALKOUSİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ÖNAL, ASSOCIATE PROF. ALTUĞ SAYGILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: atık lastikler, lastik lifleri, zemin iyileştirme, tümdengelimli yaklaşım, çimento yerine kullanılan malzemeler, waste tires, tires fibers, soil mixing, deductive approach, cement replacement material
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Projenin amacı, atık depolama sahalarına atılan kullanılmış atık lastik miktarını azaltacak ve atık malzemenin yeniden kullanılmalarını sağlayacak, daha çevreci bir malzeme kullanarak, donma-çözünme döngülerine daha dayanıklı, iyileştirilmiş bir zemin malzemesi üretmektir. Bahse konu çalışma düşük plastisiteli kaolin kil numuneler üzerinde yürütülmüştür. Zemini farklı malzemeler ile karıştırarak iyileştirme, mevcut zeminin çimento, uçucu kül, kireç gibi malzemelerle karıştırıldığı bir yöntemidir. Bu metodun kullanım alanları arasında binaların altındaki oturmaların azaltılması ve/veya en aza indirilmesi, zemin taşıma gücünün arttırılması ve zeminlerin stabilitesinin sağlanmasını sağlar. Atık lastik liflerinin kullanıldığı bu tez çalışmasının sonuçları Türkiye'nin altyapı kalitesini daha da artırabilecektir. Atık lastik liflerinin çimento ile kısmen yerdeğiştirilmesi ile kullanımı bu amaca ulaşmada bir yol olacaktır. Bu proje için kullanılan araştırma yaklaşımı, verilerin toplandığı ve daha sonra hipotezleri ve teoriyi test etmek için kullanılan niceliksel veya tümdengelimli bir yaklaşım içermektedir. Bu çalışmaya benzer konulara sahip deneyler ve projelerden ilham alınarak metod geliştirilmiştir. Kullanılan atık lastik liflerinin çimento ile stabilize edilmiş kaolin kili numuneleri üzerindeki etkileri bu konuyla ilgili bilimsel araştırma makaleleri analiz edilerek incelenmiştir. Bu tez çalışmasında hem kısa hem de uzun vadede faydalı olacak sonuçlara erişilmiştir. Düşük plastisiteli killi zeminlerin iyileştirilmesi, bu çalışmada önerilen metod ile kısa ve uzun vadede zeminin dayanımını ve zorlu koşullara duyarlılığını arttıracağını göstermiştir. Çalışmada kullanılan atık lastik liflerinin elde edildiği kullanılmış lastiklerin kabaca %35-40 kadarı atık depolama alanlarına atılmakta; kullanım ömrünü tamamlamış lastiklerden elde edilen liflerinin zemin iyileştirme projelerinde yeniden kullanılması gelecekte bu atık yüzdesini ve atık imha maliyetlerini azaltmaya ve çevreye verilen zararın da azaltılmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of the project is to use a more environmental friendly cement replacement material that would decrease the amount of used tires thrown in landfills and reuse their fibers, to produce an improved ground material with good qualities that can be more resistant to freeze-thaw cycles. Soil mixing is a ground improvement method in which existing soil is mixed with other materials like cement, lime and fly ash. Its uses include managing and minimizing settlement under buildings, increasing soil-bearing capacity, and assuring stability. The topic of this project is important because Türkiye is known for its amazing and advanced infrastructure, and this method could improve Turkey`s infrastructures quality even more. In addition, reusing wasted tires fibers as replacement for cement would be a unique way to do that. The research approach that was used for this project is the quantitative or deductive approach, where data was collected and then used to test hypotheses and theory. This data was collected from experiments and/or projects with similar topics. The effects of used tire fibers on soil were studied by analyzing the research papers that are related to this topic. Then, these fibers were added to the soil after confirming its benefits. This project will be helpful on both short and long terms. The enhancement of the problematic soil will improve its durability and strength for many years to come. Roughly from 35 to 40% of the used tires are thrown in landfills, reusing more pre-used tires fibers in soil improvement would help decrease this percentage in the future and help reduce wastes disposal costs.