Çatıya monte güneş pilleri ile ulusal enerjiye katkı çalışması
- Tez No: 85579
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Solar electricity, solar power, calculations of solar power
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET ÇATIYA MONTE GÜNEŞ PİLLERİ İLE ULUSAL ENERJİYE KATKI ÇALIŞMASI KARAT AŞ, Fırat Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Metin ÇOLAK Kasım 1999, 75 sayfa Güneş pilleri güneş ışığını doğrudan elektriğe çeviren aygıtlardır. Güneş yönünden oldukça şanslı bir ülke olan Türkiye'de güneş pilleri ile elektrik üretilmesi, fosil yakıtların yakılarak enerji üretildiği sistemlere göre, kaynağı sınırsız enerjiyi kullanıyor olması ve çevre ile dost olması nedeni ile ilgi çekici duruma gelmiştir. Fotovoltaik sistemlerin ilk yatırım maliyeti fazladır. Ancak, güneşi enerji kaynağı olarak kullanıyor olması ve bakım gereksinimi olmaması gibi avantajları da bulunmaktadır. Bu çalışmada ; Çeşme bölgesindeki konutların enerji ihtiyacını karşılayabilmek için güneş pili boyutlandırılması yapılmış ve maliyetleri üzerinde durulmuştur. Güneş pilinin ürettiği fazla enerji enterkonnekte şebekeye satılmakta ve gece yükü için gerekli enerji şebekeden temin edilmektedir. Bu sistem hiç şüphe yok ki devlet desteği ile güneş açısından zengin bölgelere kolaylıkla monte edilebilir ve uzun süre bakım gereksinimi olmadan çalışabilir. Çatıya monte güneş pilleri, yoğun güneş enerjisi olan, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygulandığında elde edilecek elektrik enerjisi ile ülkenin enerji sorununun çözümüne önemli bir katkıda bulunacağı görülmektedir. Anahtar sözcük: Solar electricity, solar power, calculations of solar power.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ROOF MOUNTED SOLAR CELLS KARATAŞ, Fırat Msc in Solar Energy Supervisor : Prof. Dr.Metin ÇOLAK November 1999, 75 pages Solar cells are devices which convert directly the solar energy to electricity. Because of being friend of nature and using infinitive source, PV system has some advantages than the other system. At the beginning of the investment cost of system seems high. But system using solar power and there is no maintenance requirements. In this survey, in order to supply electricity in Çeşme from PV system some cost analyses and sizing of modules had been invested. Overpower from the PV system can be sold to the utility-grid and utility- grid can supply the power for night load. It is absolutely clear that force of government should have for mounting this kind of system. Solar cells which are mounted on the roof can be so usefiill and powerfull at south and south-east side of Turkey, where the solar irradiation is high enough for helping to solve the problem of energy.