Arpada RAPD (random amplified polymorphic DNA) markörleri ile genotiplerin yorumlanması
To comment on genotypes of barley by RAPD (random amplified polymorphic DNA) markers
- Tez No: 85580
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜER YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Barley, DNA fingerprinting, RAPD
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV ÖZET ARPADA RAPD ( RANDOM AMPLIFIED POLYMORPHIC DNA ) MARKÖRLERİ İLE GENOTİPLERİN YORUMLANMASI KARAV, T. Devrim Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süer YÜCE Ocak 1999, 64 Sayfa Bu çalışmada, 10 adet genetik olarak Türk kökenli arpa tohumlan kullanılmıştır. Arpa tohumlan her saksıya 2 tohum gelecek şekilde 10 tekerrürlü 100 adet saksıya steril koşullarda ekilmiş ve boylan 15-20 cm'ye ulaştığında Doyle ve Doyle (1990)'a göre ONA izolasyonları yapılmıştır. Daha sonra izole edilen DNA'lar 10 baz uzunluğunda tesadüfen seçilen primerler (Operon Technologies) kullanılarak çoğaltılmıştır. Çoğaltılmış olan DNA'lar % 1,5'lik agarose jelde yürütülmüştür ve jel EtBr ile boyanarak UV ışık altında incelenmiş, polymorphic ve monomorphic bantlar saptanmış, polymorphism ve monomorphism oranı hesap lanmıştır. Ayrıca genotiplerin moieküler düzeydeki farklılıklarının tespit edilmesinde RAPD yönteminin kullanılıp kullanı lamayacağının belirlenmesi ve genotiplerin DNA parmak izlerinin saptanması yapılmıştır. Anahtar Sözcükler Arpa, DNA parmak izi, RAPD
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT TO COMMENT ON GENOTYPES OF BARLEY BY RAPD ( RANDOM AMPLIFIED POLYMORPHIC DNA ) MARKERS KARAV, T. Devrim MSc. Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Süer YÜCE January 1999, 54 pages In this study, ten seeds of barley, origin of Turkey were used. The seeds of barley were planted in hundred pot as two seeds for each pot with ten repetition under the sterile condition and acording to Doyle and Doyle (1990), DNA isolations were made when the height of seeds become 15-20 cm. After that, the isolated DNAs were amplified by using ten base long randomy selected primers (Operon Technologies). This amplified DNAs were run in the %1,5 agarose gel and the gel painting with EtBr were investigated under the UV light, determined polymorphic and monomorphic bands, calculated proportion of polymorphism and monomorphism. Besides, if RAPD method coul be used for determining the differens in genotypes at molecular levels were determined and to ascertain DNA fingerprints of genotypes were made.