Akıllı durak tasarımına yönelik bir inceleme
A study aimed at smart bus stop design
- Tez No: 855890
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Akıllı ve ergonomik otobüs durağı, otobüs durağı, 3d sanal tasarım, Smart and ergonomic bus stop, bus stop, 3D virtual design. Keywords: Smart and ergonomic bus stops, bus stops, 3D virtual design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bir otobüs durağını; akıllı, ergonomik bir ürün tasarımı olarak geliştirmek ve 3D sanal ortamda tasarlanmış durakların, deneklere yapılacak anketle, analiz sonuçlarına göre uygulanabilirliğinin kanıtlanmasına ilişkin çalışmadır. Çalışmanın ilk aşamasında; 3 farklı mimari tarzda, akıllı ve ergonomik otobüs durak tasarımının yapılmasına karar verilmiştir. Yurt içi ve yurtdışında yapılan akıllı ve ergonomik duraklar hakkında literatür incelenmiş, halen kullanılan otobüs duraklarındaki eksiklikler ve uygulanması gereken bilgiler oluşturulmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında; temel tasarım öğelerinden yararlanılmış, tasarımlarda eskizlerden yola çıkılarak, farklı tarzda 3 ürün için çalışmanın her aşamasında, kullanıcıların mevcut duraklardaki ihtiyaçları, eksikler tespit edilerek çözümler üretilmiş ve çalışmalar 3 boyutlu görsel hale getirilerek, son durumunu almıştır. Çalışmanın 3.aşamasında, deneklerin özelliklerine ilişkin frekans ve yüzde değerleri, betimsel değerler, aritmetik ortalama ve bar grafikleri, cinsiyet, öğrenci olma durumu, ulaşım tercihleri, yaş ve eğitime ilişkin, çoğunluğu öğrencilerden oluşan deneklerle anket analizleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; 3 ayrı mimari tarzda tasarım yapılmıştır. Akıllı, ergonomik bir durakta gereken özelliklere, hangisinin sahip olduğunu saptamak için, çoğunluğu öğrenci olan denekler üzerinde yapılan anket analiz sonuçlarına göre, her 3 durak tasarımının genel olarak kabul gördüğü, deneklerin tercihinin 3. Duraktan yana olduğu saptanmış, tasarlanan akıllı ergonomik bir durağın uygulanabilirliği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a study to develop a smart, ergonomic product design and to prove the feasibility of bus stops designed in a 3D virtual environment based on the analysis results and a survey to be conducted with the subjects. In the first stage of the study; it was decided to design smart and ergonomic bus stops in three different architectural styles. The literature on smart and ergonomic bus stops built in our country and abroad was examined, and the deficiences in currently used bus stops and information that should be implemented were created. In the second phase of the study; basic design elements were used, based on sketches in the designs, at each stage of the work for three products in different styles, the needs of existing stops and the deficiencies were identified and solutions were produced and the Works were made in 3D visual and took their final form. In the third phase of the survey, analyses were conducted with the subjects mostly students, regarding freqency and percentage values, descriptive values, arithmetic mean and bar graphs regarding the characteristics of the subjecs, gender, student status, transportation preferences, age and education. As a result of the study; the design was made in three architectural styles. According to the results of the survey analysis conducted on the subjects, most of whom were students, in order to determine which one has the required features of a smart, ergonomic stop, it was determined that the design of all 3 stops was generally accepted, the preference of the subjects was in favor of the 3rd stop, and the conclusion of the feasibility of a designed smart ergonomic stop was reached.