Karides (penaeus kerathurus)'in ovaryum gelişimi ve larva kültürü üzerine bir araştırma
Ovarian development and larvae culture in phylum penaeidae köse
- Tez No: 85600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR HİNDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karides, döl alma, larval besleme, ovaryum histolojisi, Shrimp, breeding, larval feeding, ovarian histology
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET KARİDES (Penaeus kerathurusy'm OVARYUM GELİŞİMİ VE LARVA KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KÖSE, Aysun Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Fakültesi TezYöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aynur Hinidoğlu Ocak 1999, 131 sayfa Bu çalışmada, Penaeus kerathurus' dan döl almada su koşulları 26°C sıcaklık, %o36 tuzluluk ve pH 8.2'dir. Penaeus kerathurus larvası fitoplankton (Diatom), Rotifera (Brachionus plicatilis), Artemia sp. nauplii ile beslendi.Bununla birlikte, haftalık karides örnekleri Mayıs'dan Ağustos'a kadar doğadan sağlandı. Ortalama 15 cm uzunluğu ve 51gr ağırlığındaki bireylerin ovaryumları çıkartıldı. Gonad histolojisi temel alınarak, 6. Safha ovaryum olgunlaşma safhaı tanımlandı. Sonuç olarak, İzmir Orta Körfez'inden üretim amaçlı anaç karideslerin yakalanıp döl alınacak en uygun zaman Temmuz aymdan Ağustos ayma kadar olan bir süreyi kapsamaktadır. Bu zamanlar dışına çıkıldığında karideslerde görsel olarak bir ovaryum dolgunluğu görülse de döl alma açısından uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE INVESTIGATION OF SHRÎMP (Penaeus kerathurus) OVARIAN DEVELOPMENT AND LARVAE CULTURE IN PHYLUM PENAEİDAE KÖSE, Aysun MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: AssocProf. Dr. Aynur HİNDİO?LU January 1999, 131 pages In this study, temperature, salinity and pH conditions during the breeding of Penaeus kerathurus were 26°C, %o36 and pH 8.2 respectively. Larvae have been fed with fitoplankton (Diatome), Rotifera (Brachionus plicatilis ) and Artemia sp. nauplii.Moreover weekly samples were taken from the wild from May to August. Ovaries were dissected from animals with 15cm BL and 51gr BW. On the basis of the overall gonad histology, six stages have been identified throughout the process of ovarian maturation. Consequently,the best period of capturing shrimp adults for spawning from Gulf of İzmir is between July and August. Out of this time, although fully mature ovaries are seen in image, it time isn't suitable for breeding.